Bilimsel maske araştırması: Dört kişiden biri alışverişi bırakmış

Bilimsel maske araştırması: Dört kişiden biri alışverişi bırakmış
Hacettepe ve Başkent üniversitelerinin 3 bin 709 kişi üzerinde yaptığı “maske kuralına uymamanın psikolojik nedenlerini” ortaya koydu. Toplumun en az 4’te 1’i maske takmamak için alışverişi bırakmış. Maskenin, “gözlük camını buğulandırdığı” ve “görünümü bozduğu” gibi gerekçelerle de takılmadığını gösteren araştırmada; kadınların yüzde 3,5’i kurala uymama gerekçesini, “makyajımı bozuyor” olarak açıkladı.

Hacettepe ve Başkent üniversitelerinin, 3 bin 709 kişi üzerinde yaptığı ve British Journal of Psychiatry-Open dergisinde yayınlanmaya hak kazanan bilimsel araştırması, “Covid – 19 salgını sırasında maske kuralına uymama”nın ilginç psikolojik nedenlerini ortaya koydu. Araştırma, erkeklerin yüzde 25.3'ünün kadınların da yüzde 28.7'sinin alışverişi maske takmamak için bıraktığını gösterdi. Araştırmada; kadınların yüzde 3,5’i kurala uymama gerekçesini, “makyajımı bozuyor” olarak açıkladı.


Hacettepe Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı ve Stres Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Cengiz Kılıç, Dr. İrem Yıldız, Dr. Gülhan Gülşen, Dr. Anıl Alp ve Başkent Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Dr. Esra Emekli tarafından, 'Covid pandemisi sırasında maske-takma kurallarına uymamanın psikolojik nedenleri' konulu araştırma yapıldı. 3 bin 709 kişi üzerinde yapılan araştırma uluslararası British Journal of Psychiatry-Open dergisinde yayına kabul edildi.

MAKYAJ GEREKÇESİ: ERKEKLERDE YÜZDE 3, KADINLARDA 3,5


Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 15.1'i ve kadınların yüzde 9,5'i 'nefes aldırmıyor', erkeklerin yüzde 18,2'si, kadınların yüzde 11.5'i 'gözlük buğulanıyor', erkeklerin yüzde 15.4'ü, kadınların yüzde 9.8'i 'terletiyor ve sıcak basıyor', erkeklerin yüzde 13.7'si, kadınların yüzde 9.4'ü 'konuşulanlar anlaşılmıyor', erkeklerin yüzde 24.7'si, kadınların yüzde 15.3'ü 'spor yapmak zor', erkeklerin yüzde 5.9'u, kadınların 2.5'i 'görünüşü bozuyor', erkeklerin yüzde 3'ü, kadınların yüzde 3.5'i ise 'makyajı bozuyor' gerekçesiyle maske takmaktan kaçındıklarını belirtti.

Yine araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 32.1, kadınların yüzde 33.8'i dışarda yemek yemeyi, erkeklerin yüzde 16'sı, kadınların yüzde 19.1'i seyahat etmeyi, erkeklerin yüzde 26.3'ü, kadınların yüzde 27.8'i toplu taşımayı kullanmayı, erkeklerin yüzde 25.3'ü, kadınların yüzde 28.7'si dışarıda alışveriş yapmayı maske takmamak için bıraktığını ya da azalttığını söyledi. Ayrıca erkeklerin yüzde 11.7'si, kadınların yüzde 12.5'i de maske takmamak için evden çalıştığını belirtti. 'Cezası olmasa hiç maske takmam' diyen erkeklerin oranı yüzde 5.8, kadınların oranı ise yüzde 2.1 şeklinde oldu. 'Aşı olmadım, olmayacağım' diyenlerin oranı ise erkeklerde yüzde 3.7, kadınlarda yüzde 3.8 çıktı.

KADINLAR DAHA ÇOK UYDU


Dr. Cengiz Kılıç, araştırmanın sonuçlarına göre kadınlarda Covid-19'a yakalanma, ya da yakınlarına bulaştırma endişesinin erkeklerden daha fazla olduğunu söyledi. Kılıç araştırma sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

"Klostrofobi yani kapalı alan korkusu puanları kadınlarda erkeklerden çok daha yüksek. Erkeklerde hem 'maske takmak istemiyorum' diyenler, 'çevremdekilere göre maske kurallarına daha az uyuyorum' diyenler, hem de 'cezası olmasa hiç takmazdım' diyenler kadınlara göre daha fazla. Maske takmaktan kaçınma 'alışverişe gitmedim', 'dışarıda yemek yemedim' açısından ise kadın-erkek farkı yok. Araştırmada 3 bin 709 kişiye ulaştık. Bu kişiler arasında en çok maskeden hoşlanmama ve takmak istememe nedeninin daha çok 'spor yapamıyorum', 'çalışamıyorum', 'maske takınca gözlüğüm buğulanıyor göremiyorum', 'karşıdaki kişinin konuştuğunu anlamıyorum' ya da 'onlar benim konuştuğumu anlamıyor' gibi şeyler var. Bunlar en çok çıkan cevaplar. Aslında insanlardan daha çok duyarız sandığımız 'makyajımı bozuyor', 'görüntümü komik yapıyor, tuhaf gösteriyor' gibi şeyler çok çok daha azdı." (DHA)

Yaşam