Bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu: Muharrem bebeğin ölümünde Sağlık Bakanlığı yüzde 80 kusurlu

Bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu: Muharrem bebeğin ölümünde Sağlık Bakanlığı yüzde 80 kusurlu
Cenazesi babasının sırtında çuvalda taşınan 2 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Sağlık Bakanlığı’nın yaşanan olayda yüzde 80 asli kusurulu olduğu, Van İl Özel İdaresinin yüzde 20 tali kusurlu olduğu belirtildi.

Van'ın Gürpınar ilçesinde 1 Şubat 2014'te yolların karla kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemeyen 2 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Mezopotamya Ajansı'ndan Adnan Bilen'in haberine göre iki profesör, bir doçentin aralarında olduğu, meteoroloji, inşaat, harita ve makine mühendisleri ile bir doktorun da bulunduğu bilirkişi heyeti, raporunda Sağlık Bakanlığı’nın yaşanan olayda yüzde 80 kusurunun olduğuna dikkat çekti.

Raporda şöyle denildi: Dava dosyası üzerinde yapılan detaylı incelemede olgunun tıbbi özgeçmişine ait veriler göz önüne alındığında ailenin evde herhangi bir ilaç bulundurma zorunluluğu olmadığı belirtilmiştir. Sürecin tıkanma ve ihmal edilme boyutlarının sağlıkla ilgili birimde (112 Komuta Merkezi) yoğunlaştığı ön plana çıkmaktadır.

Yolun sadece 7 kilometrelik kısmının kapalı olduğunun 112’ye bildirildiği, karakolun 112’ye ellerinde paletli araç olup olmadığının sorulduğu ancak olumlu yanıt alamadıkları tespit edilmiştir. Çözüm üretme, olayı irdeleme ve olay ile ilgili bilgi alma noktasında bir girişimde bulunmayan Sağlık Bakanlığı’nın meydana gelen ölümlü olayda “asli kusurlu” olduğu kanaatine varılmıştır.

Ebeveynlerin ilgili kurumlarla iletiş kurma, sürdürme ve sonuçlandırma açısından gereli ve yeterli bir donanıma sahip olmadıkları dava dosyası içeriğinde yer alan belge ve dokümanlardan tespit edilmiştir. Ebeveynlerin 112’yi arayamadıkları bunun yerine daha etkili olacaklarını düşündükleri kolluk kuvvetleri üzerinden iletişime geçtikleri görülmüştür. Ebeveynlerin bu olayda hiçbir kusurlarının olmadığı kanaatine varılmıştır. Yapılan değerlendirmede Sağlık Bakanlığı’nın asli kusurlu olduğu ve kusur oranının yüzde 80 mertebesinde olduğu, Van İl Özel İdaresi’nin de meydana gelen ölümlü olayda tali kusurlu olduğu ve kusur oranının yüzde 20 olduğu nihai görüş ve kanaatine varılmıştır.”

HABERİN TAMAMI

Gündem