Binlerce göçmeni Türkiye'ye geri itmekle suçlanan Frontex'in başkanı istifa etti

Binlerce göçmeni Türkiye'ye geri itmekle suçlanan Frontex'in başkanı istifa etti
Avrupa Birliği'nin (AB) Sınır Koruma Ajansı'nın (Frontex) Başkanı Fabrice Leggeri, sınırlardaki sistematik insan hakları eleştirileri sonrasında istifa etti.

Avrupa Birliği'nin (AB) tartışmalı Sınır Koruma Ajansı'nın (Frontex) Başkanı Fabrice Leggeri, birliğin dış sınırlarında göçmenlerin insan haklarının şiddet yoluyla sistematik şekilde ihlal edildiği yönündeki eleştirilerin ardından istifa etti. Reuters ajansı, kurumun sıradışı bir toplantı yaptığını ve Leggeri'nin burada istifasını sunduğunu duyurdu. Sosyal medyada da, Leggeri'nin istifa mektubu paylaşıldı.

AB'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu olan Frontex, özellikle Yunanistan ile Bulgaristan'ın Türkiye sınırlarında göçmenleri şiddet yoluyla geri itmekle, aynı zamanda da denizde sığınmacı botlarını batırmakla suçlanıyordu. AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) da, Frontex hakkında Ege'de göçmenlerin geri itilmesi, taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar nedeniyle geçen yıl soruşturma başlatmıştı.

OLAF'ın raporu kamuoyuna açıklanmazken, Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller blokunun Alman vekillerinden Erik Marquardt "Raporun özet bölümü, Frontex yönetiminin insan hakları ihlallerinden haberdar olduğunu ve bunları raporlamaktan kasten kaçındığını ifşa ediyor" demişti.

Avrupa Parlamentosu (AP) da 2021 yılında Frontex'in ihlallerine dair kendi raporunu hazırlamıştı. Geri itmeler, AB'nin uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki taahhütlerini ihlal ederken, AP raporunda "Bir dizi güvenilir aktör bazı üye devletlerin sınırlarında temel insan hakları ihlallerini düzenli olarak raporladı ancak Frontex bu raporları genel olarak ciddiye almadı" deniliyordu.

Frontex Başkanı Fabrice Leggeri'nin istifa ettiği iddiası konusunda henüz resmi açıklama gelmiş değil. Frontex sözcüsü ve kurumu denetlemekten sorumlu Avrupa Komisyonu da şu an için yorum yapmayı reddediyor. Frontex'in Polonya'nın başkenti Varşova'daki merkezinde olağanüstü bir toplantı yapıldığı belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya