Bir ayda binlerce Instagram hesabı çalındı, anketlere dikkat

Bir ayda binlerce Instagram hesabı çalındı, anketlere dikkat
Son bir ayda binlerce kişinin Instagram hesabı çalındı. Hesabı geri vermek için çoğu şantajla para istiyor. Peki hesaplar nasıl güvende tutulabilir?

Instagram başta olmak üzere sosyal medya hesap hırsızlığı son dönemde yeniden artışa geçti. Posta'dan Murat Gülderen'in haberine göre son bir ayda aralarında Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur’un eşi Yeliz Okur, Feryal Gülman, Buket Dereoğlu ve Buse Varol gibi ünlülerin de olduğu binlerce kişinin Instagram hesabı çalındı. Hesabı geri vermek için çoğu şantajla para istiyor. Vermeyenlerin ya hesapları deşifre ediliyor ya da onun adı kullanılarak arkadaşları dolandırılmaya çalışılıyor. Peki hesaplar nasıl güvende tutulabilir?

Privia Security'den Hamza Şamlıoğlu, "’seniseviyorum, fenerbahce, 19901990, Parolam1’ gibi basit parolalar kullanmak en önemli hatamız. Şifreler ‘1aF00b96%’ bunun gibi karışık olmalı. XYZ forumda kullandığınız parola ile Instagram hesabınızdaki parola asla aynı olmasın. Siber korsanlar, sahte Instagram siteleri ile de karşımıza çıkıyor. ‘Hesabınız askıya alındı bu bağlantıyı tıklayın ‘bit.ly’ şeklinde gelen mesajlara itibar etmeyin. Hesabınızda iki kademeli güvenlik önlemi olan ‘kodmatik’ veya ‘SMS doğrulaması’ yöntemlerini kullanırsanız, parolanızı ele geçirseler dahi, telefonunuza gelecek olan kodu girmedikten sonra hesabınıza giriş yapamayacaklardır."

Bilim suçları Uzmanı İsa Altun ise "Instagram’ın da güvenlik açığı var. Gerekli güncellemeleri yapamıyor. Şu sıralar hacker’ların en çok kullandığı yöntemler ‘anket stratejisi’. Örneğin ‘kadına şiddet’, ‘en güzel kadın kim’ ,‘nereye sosyal yardım yapılmalı’ gibi anketvari sorular gönderiyorlar ve yanıtlayana telefon ya da internet hediye edeceğiz diyorlar. Binlerce kişi bu tuzağa düştü. E-mail hesabınızı telefonunuza 3D güvenlik sistemiyle tanımlayın. Hesabını kaptıranlar mutlaka savcılığa başvursun" diye kunuşuyor.

HESABINIZ ELE GEÇİRİLİLSE...

  • Hesap ele geçirildiğinde Instagram ile iletişime geçerek hacklendiğinizi belirtmeniz gerekiyor.
  • ’Ayarlar’dan ‘Yardım Merkezi’ne geliyorsunuz. Burada ‘Giriş yapma ve Sorun Giderme’ bölümünü tıklıyorsunuz.
  • ’Hesabımın bir başkasının eline geçtiğini düşünüyorum’ kısmına giriş yapıyorsunuz.
  • security@mail. instagram. com’dan e-posta adresinizin değiştiğini bildiren bir mail aldıysanız ‘bu değişikliği geri al’ı işaretleyin.
  • Şifreniz de değiştirildiyse Instagram’dan bir giriş bağlantısı veya güvenlik kodu talep edin.
  • Giriş bağlantısı istemek için: ‘Giriş’ ekranında ‘Yardım al’ veya ‘Şifreni mi unuttun’ seçeneğine tıklayın.
  • Hesabınızla ilgili kullanıcı adını, e-posta adresini veya telefon numarasını girin ve ardından ‘ileri’ye dokunun.
  • e-posta adresinizi ya da telefon numaranızı seçin ve ardından ‘giriş bağlantısı gönder’e dokunun.
  • Yine de hesabınızı geri alamazsanız ‘daha fazla yardıma ihtiyacım var’ linkini tıklayarak gerekli yönlendirmeleri yapın.
  • ’Bu işlerden hiç anlamam’ diyorsanız vakit kaybetmeden bir siber güvenlik uzmanından destek alın.

Gündem