Bir devrin sonu: 60 - 70 AVM daha bankalara geçebilir

Bir devrin sonu: 60 - 70 AVM daha bankalara geçebilir
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Prof. Dr. Hüseyin Altaş: Ş AVM’lerin bankalara 12 milyar dolar borcu var. Geçen yıl dört AVM bankalara geçti. AVM sahiplerinin başka alanlardaki gelirlerinden buraya takviye yapılmazsa 60-70 AVM bankalara geçer.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, 2018’de AVM’lerde yabancı yatırım oranın yüzde 30’du şu anda yüzde 18’lere düştüğünü vurgulayarak “Hukuki güvenlik olmaması, çok fazla ve sık düzenleme yapılıyor olması nedeniyle yabancı yatırımcı kaçıyor. Bu şekilde devem ederse yabancı yatırım miktarı daha da azaltır” dedi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Altaş, özetle şunları söyledi:

Perakendeci popülist davranıyor

"Perakende sektörü pandemi döneminde ABD ve Avrupa’dan daha iyi bir dönem yaşadı. Çünkü kapalı oldukları dönemde biz onlardan kira almadık. Sonrasında ciddi indirimler yaptık, onlar yaşasınlar dedik.

Bir ara sadece “Ciro kirası alınsın” diye bağırıyorlardı. Erzurum’da sabit kira alınan bir AVM var, aynı markanın bir de İstanbul’da ciro kirası ödediği mağazası var. İstanbul’daki müşterisine Erzurum’daki fişten veriyor. Göz göre göre ciro kaçırıyor. Keşke herkes dürüst olsa da ben de cirodan kira alsam.

Perakendeci popülist davranıyor. Biz ne yaparsak yapalım sesimizi duyuramadık. Biz 446 AVM’yiz diğer tarafta 100 bin perakendeci var, onların sesi daha çok çıkıyor.

Kirayı bari kur korumalı gibi yap

Dövizle kira yasaklandı ama bizim yüksek miktarda dövizle olan borçlarımız TL’ye çevrilmedi. Gelirimiz TL ödemelerimiz döviz bazlı. Oyun oynanırken kural değişti. Kirayı bari kur korumalı gibi yap. Bize bir endeks koy bizim de kira gelirimiz erimesin.

Eskiden AVM yatırımları yaklaşık 15 yılda geri dönüyordu. Şu andaki AVM yatırımlarında bu yatırımın geri dönüşü 50-60 yılı buluyor. Eski borçları yapılandıranlarda ise 80-100 yıla kadar çıkıyor. Bu zarar. Ömür yetmez bu kadar beklemeye, öyleyse niye yapayım bu yatırımı.

Bankalara toplam borç 12 milyar dolar. AVM sahiplerinin çoğunun başka faaliyet alanları var. Bu borçları bir şekilde yüzdürüyorlar. Geçen yıl bankaların eline geçen AVM sayısı 4. Şu anda yapılandırma ve başka alandan takviye yapılmazsa 60-70 tane daha AVM bankalara geçebilir."

Ekonomi