Bir eczacının isyanı: "Kendi çocuğumun ilacını zor buluyorum"

Bir eczacının isyanı: "Kendi çocuğumun ilacını zor buluyorum"
Ankara'da CHP Milletvekili Burhanettin Bulut'un ziyaret ettiği bir eczacı ilaç yokluğuna karşı "Kendi çocuğumun ilacını birkaç eczacı arkadaşıma sorarak bulabiliyorum" diyerek tepki gösterdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, eczanelerdeki ilaç yokluğunu yerinde incelemek için Ankara’da bir eczaneyi ziyaret etti. Ziyareti sırasında konuya ilişkin konuşan eczacı, "Anaokulu öğrencisi kızım var. Şu anda okullarda bir salgın var. İnfluenza, beta, Covid... Çocuklar kırılıyor. Maalesef bunların ilaçları da yok. Kendi çocuğumun ilacını birkaç eczacı arkadaşıma sorarak bulabiliyorum. Ben bunu bir eczacı olarak yaşıyorsam normal bir vatandaşı düşünemiyorum” diyerek problemin boyutuna dikkat çekti.

Vatandaşın eczaneye gittiğinde reçetede yazan ilaçlarını tek eczaneden alamadığını ifade eden eczacı kökenli Bulut, "Bu sorun son zamanlarda iyice arttı. 4 ilaçtan 1’i eczane raflarında yok. Eczaneye gittiğinizde eczacı bilgisayarını açtığında hangi ilacın olup olmadığını size söyleyebiliyor. Ecza depolarında da bu söyleniyor. Türkiye’deki eczanelerde stok seviyesi minimuma düşmüş durumda. Adeta kıtlık var” dedi.

"Ben bunu bir eczacı olarak yaşıyorsam normal bir vatandaşı düşünemiyorum"

Eczacı örgütlerinin, siyasetçilerin, vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine ilaç yokluğunu dile getirdiğini, AKP sözcüsü Ömer Çelik’in bile bu sorunu kabul ettiğini belirten Bulut, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ilacın olmadığına, stokların düştüğüne bir türlü inandıramadık” diye konuştu. Eczacıya “Vatandaş eczaneye geldiğinde reçetesinde yazan ilaçların hepsini alabiliyor mu?'' sorusunu yönelten Bulut, “Keşke olsa, verebilsek ama yok. Piyasada ne kadar depo varsa hepsiyle çalışıyoruz. Ama maalesef ilaç yok. Haftada 1 ya da 2 kutu gönderiyorlar. Eczanede 1-2 kutu ilacın olması ilacın var olduğunu ifade etmez. Anaokulu öğrencisi kızım var. Şu anda okullarda bir salgın var. İnfluenza, beta, Covid... Çocuklar kırılıyor. Maalesef bunların ilaçları da yok. Kendi çocuğumun ilacını birkaç eczacı arkadaşıma sorarak bulabiliyorum. Ben bunu bir eczacı olarak yaşıyorsam normal bir vatandaşı düşünemiyorum” yanıtını aldı.

"Sayfalar dolusu ilaç yok"

"Sayfalar dolusu ilaç yok. Çok bilindik antibiyotik grupları yok. Muadilleri bile yok. Bu bizim eksik listemiz, her eczanenin kendine özgü bir eksik listesi var” diyerek sözlerine devam eden eczacı şöyle konuştu. İlk zamanlarda ilaç bulamayan vatandaş bizi suçluyordu. Ama son zamanlarda farkındalık oldu. Eczacılar ilaç satarak para kazanıyorlar. İlaç satmazsa ne satacak da para kazanacak diye düşünüyorlar. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Gelen iki reçeteden birini karşılayabiliyorum.”

Gündem