Bir gece baskını hikayesi ve Edibe Teyzeye ulaşamayan paket: Hukuk Reformu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gece baskınları ile otel odalarından gözaltıların olmayacağını “müjdelediği” İnsan Hakları Reform Paketi için kurmaylarına talimat verdiği günlerde Hatay Valiliği bir annenin canına mal olan "gece baskınında" sorumluluğu olan polislerin yargılanmasını önleyen bir karara imza attı.
Valilik, Sulh Ceza Hakimliği’nin gündüz vakti verdiği yakalama kararına dayanarak gece yapılan ev baskını sırasında fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 70 yaşındaki Edibe Özçelik’in ölümüne ilişkin soruşturmada, baskını düzenleyen polisler hakkında soruşturma izni vermedi.
Olay, Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşandı. 70 yaşındaki Edibe Özçelik, Tekebaşı Mahallesi’nde çocuklarıyla birlikte yaşıyordu. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Edibe Özçelik’in küçük oğlu Ümit Özçelik hakkında soruşturma başlatmıştı. Hakkındaki iddia; katıldığı basın açıklamasında terör suçu işlenmesiydi. Savcılık, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Hatay 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, Ümit Özçelik hakkında yakalama kararı çıkardı.
Karar da arama da gece vakti
Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı doğrultusunda, Özel Harekat Polisleri ve Samandağ TEM Büro Amirliğinde görevli polislerin katılımıyla, 17 Ocak 2020 günü saat 05.00’te Edibe Özçelik’in de yaşadığı eve operasyon düzenlendi. Dosyaya yansıyan, şikayet dilekçesi ve alınan ifadelere göre, polisler, iki defa “açın kapıyı” dedikten sonra, beklemeksiniz içeriye girdi. Ardından “yere yat” diye bağırdıktan sonra evdekilerin kafalarına silah dayadı.
Yaşlı kadın fenalaştı
Bu manzara karşısında Edibe Özçelik fenalaşmaya başladı. Annelerin fenalaştığını gören büyük oğlu ve diğer yakınları polislerden ambulans çağrılmasını istedi, kendilerine yanıt verilmemesi üzerine, bu taleplerini birkaç kez tekrarladı. Ailenin “ambulans çağırılmalı” talebine polisler “hiç kimse bu odadan ayrılmayacak, başka bir odaya da geçmeyecek, hepiniz burada bekliyorsunuz!” şeklinde tepki gösterdi.
Susturun şu kadını
Yakınlarının iddiasına göre hatta görevli polislerden birisi, evdeki arama sırasında salondaki koltukta sayıklar vaziyette olan Edibe Özçelik için “şu kadını susturun” diye talimat verdi. Yapılan aramada o gece evde olmayan Ümit Özçelik yakalanmadı ve evde de yapılan aramalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadı. Özel Harekat Polislerin evden ayrılmasının ardından aynı adrese bu sefer sivil polisler geldi. Ev sakinleri bir kez daha “ambulans çağrılması” talebinde bulundu.
Yakınları hastaneye götürdü
Ancak sivil polisler de “ambulans çağırmayı gerektirecek bir durum olmadığını” belirterek, bu talebi de yerine getirmedi. Yaklaşık 1 saat süren arama boyunca yaşlı kadın koltukta beklemek zorunda kaldı. Evdeki arama işleminin tamamlanmasının ardından Edibe Özçelik, yakınları tarafından Samandağ Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Ancak Edibe Özçelik, hastanede hayatını kaybetti.
10 Polis hakkında soruşturma izni talebi
Edibe Özçelik’in yakınları, yaşlı kadının ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle, operasyona katılan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığı operasyona katılan biri komiser olmak üzere toplam 10 polis hakkında, Hatay Valiliği’nden soruşturma izni istedi. Valilik, 13 Kasım 2020 tarihli kararında polisler hakkında soruşturma izni vermedi.
İşte o tarihlerde Ankara’da “gece baskınlarıyla otel odalarından gözaltı işleminin yapılmayacağı müjdesi”ni de içeren Hukuk Reformu Paketi’nin çatısı kuruluyordu. AKP kurmayları paket üzerinde çalışmaya başlamıştı.
KAPI KAPI ANLATTILAR
Edibe Özçelik'in yaşamını yitirmesinin ardından oğlu Ümit Özçelik "Annem için adalet istiyorum" diyerek bir süre Hatay Abdullah Cömert Parkı'nda annesinin ölümü ve olayın soruşturulmamış olmasını protesto etti. Bu eylemi sonrasında gözaltına alındı. Ümit Özçelik ile Dayanışma Meclisi de Samandağ'da evleri ve esnafı ziyaret ederek yaşanan süreci anlatan bildiriler dağıttı.Özçelik ailesi, annelerinin ölümüyle sonuçlanan arama sırasında görev yapan polisler hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki Valilik kararının iptali için İdare Mahkemesi'nde dava açtılar.
“Ambulansı beklemediler, kendileri götürmek istedi” iddiası
Edibe Özçelik’in ömrünün vefa etmediği “Hukuk Reformu Paketi”nin hazırlandığı günlerde verilen kararının gerekçesinde görevli polislerin ikamete girişinden 20/25 dakika sonra Edibe Özçelik’in fenalaştığı, ardından sorumlu komiserin 112 Acil Servisi arayarak, ambulans talep ettiği iddia edildi.
Kararda komiserin yaptığı görüşmenin 112 Acil Servis Merkezinde mevcut olduğu, “ancak ikamette bulunan oğlu ve akrabalarının ambulans beklemeyerek hastayı kendi imkanlarıyla götürmek istemeleri üzerine gerekli kolaylığın sağlanarak orada görevli bulunan kadın ve diğer ekip personelin yardımıyla Edibe Özçelik’in aracına kadar gitmelerine yardımcı olunduğu” savunuldu.
“Kayıtlar mevcut” savunması
Kararda, Edibe Özçelik’in yakınlarının kendi imkanlarıyla, kendisini hastaneye götürdüğü için tekrardan, 112 Acil Servis ile görüşülerek, bilgilendirme yapıldığı ileri sürüldü. Buna ilişkin 112 Acil Servis Merkezi, TEM Şube Müdürlüğü’ndeki Kamera Kayıtları ve Arama El Koyma Tutanağında mevcut olduğu, ev araması sona erdikten sonra saat 08.20 civarında Özel Harekat ve TEM şube Müdürlüğü personelin tutanak tutarak ikametten ayrıldıkları anlatıldı.
Delil yok
Valilik kararında, Samandağ Devlet Hastanesi’nden temin edilen hasta giriş kaydı bilgilerinden de Edibe Özçelik 17 Ocak 2020 günü saat 06.42 de Ambulans talebinden 22 dakika sonra hastaneye giriş yaptığı savunularak, “ İddia edildiği gibi kolluk görevlilerince ambulans aranmasına engel olunmadığı, müştekilerin iddia ettiği eylemlerin doğruluğu yönünde herhangi bir delil ve beyan olmadığı anlaşılmıştır” kaydı düşüldü.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.