Bir devrin sonu: McDonald's, Rusya'dan temelli olarak ayrılıyor

Bir devrin sonu: McDonald's, Rusya'dan temelli olarak ayrılıyor
Rusya'da ilk şubesini Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrası 1990'larda açan McDonald's, ülkeden tamamen çekilme kararı aldı.

McDonald's, 30 yıllık faaliyetin ardından Rusya'dan temelli olarak ayrılacağını ve restoranlarını satmaya başladığını açıkladı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, ABD merkezli fast food zinciri, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana yaşanan "insani krizi" ve ülkede "öngörülemeyen çalışma ortamını" gerekçe olarak gösterdi.

Rusya'daki ilk McDonald's şubesi Moskova'da 1990'larda açılmıştı. O dönemde Sovyetler Birliği, ekonomisini Batılı şirketlere yeni açıyordu ve McDonald's gibi bir şirketin ülkeye girişi bu yönde çok önemli bir adımdı. Bugün şirketin Rusya'dan çıkışı da benzer şekilde kayda değer bir olay.

McDonald's, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mart ayında Rusya'daki 850 civarındaki restoranını geçici olarak kapattığını duyurmuştu. Faaliyetlerini askıya aldığı dönemde restoranlarındaki 62 bine yakın çalışanına maaş ödemeyi sürdüreceğini belirtirken şirketin CEO'su Chris Kempczinski, Ukrayna'daki çatışmaların "insanların kelimelerin yetmeyeceği şekilde acı çekmesine yol açtığını" ifade etmişti.

McDonald's, Rusya'daki restoranlarının tamamını yerel bir alıcıya satacağını, tesislerin bundan sonra McDonald'sismini, logosunu ve menüsünü kullanmaması için çalışmalara başlayacağını belirtti.

Rusya'da işletme sahibi olmanın artık savunulabilir bir tarafı kalmadığını ve değerlerine aykırı olduğunu söyleyen şirket, ülkedeki çalışanlarının maaşlarını satım süreci tamamlanana kadar ödeyeceğini ve önceliğin onlara yeni işletmecilerle iş garantisi sağlamak olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana çok sayıda uluslararası şirket ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bunların arasında Coca Cola, Netflix, Shell ve Renault gibi devler de bulunuyor.

* Fotoğraf, TASS ajansından alınmıştır.

Dünya