Bir yılda 22 bin çiftçinin elektriği kesildi: Borç 1,9 milyar lira

Bir yılda 22 bin çiftçinin elektriği kesildi: Borç 1,9 milyar lira
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yıl kaç tarımsal sulama abonesinin elektriğinin borcundan dolayı kesildiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 Şubat'ta Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Gürer, '2021 yılında tarım sulamasında kullandığı elektrik borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen çiftçi sayısı kaçtır, toplam borç tutarı ne kadardır?' sorusunu yöneltti.

Bakan Dönmez'in 7 Kasım'daki yanıtında, elektrik borcunu ödemediği için elektriği kesilen tarımsal abone sayısını paylaştı.

Buna göre Türkiye’de 21 bin 992 tarımsal sulama abonesinin elektriği borcundan dolayı kesik.

Şanlıurfa’da 3 bin 671, Mardin’de 2 bin 313, Manisa’da 1858, İzmir’de ise 1.506 kişinin elektriği kesildi.

Dönmez, ayrıca tarımsal abone gruplarının dağıtım şirketlerine 1 milyar 878 milyon 254 bin 681 lira borcunun bulunduğunu kaydetti.

'DAHA AZ VERİM DAHA AZ ÜRETİM'

CHP'li Gürer, şunları kaydetti: "İptal edilenler belirtilmiyor. Bazı bölgelerde de tarımsal sulama ile ilgili aboneler ödemelerini yapamadığı için süreç içinde iptale uğramış durumda. Özellikle orta Anadolu’nun genelinde, kuyular ruhsatlanamadığı ve kaçak olduğu için çiftçiler mağduriyet yaşıyor. Kanun teklifi de verdik. Tüm kuyular ruhsatlandırılsın. Çünkü vahşi sulama yapılıyor. Bunun yerine yağmurlama ve damlama yöntemine geçilebilmesi için, bankalar kredi vermek için diyor ki ‘kuyu ruhsatına geçin.’ Kuyu ruhsatı olmadığı için vahşi sulama devam ediyor. Bu nedenle su sarfiyatı artıyor. Elektrik fiyatları arttıkça çiftçi sıkıntıya düşüyor. Tarımsal sulamada çiftçiler borçlarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesiliyor. Bu da daha az verim, daha az üretim demek.

SULAMA VERİMİ ARTIRIYOR

Sulu tarımda, bir dönümde; buğdayda 270 kilo ortalama verim alınırken, sulu tarımda bir dönemde 800 kiloya kadar verim artışı sağlanıyor. Bu nedenle çiftçi için sulama suyu çok önemli. Sulama suyunun elektrikten dolayı artan maliyeti çiftçiyi sıkıntıya sokuyor. 2021 yılında Türkiye genelinde 22 bin abone elektrik borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiş.” (ANKA)

Gündem