Bir yılda 22 siyasetçi öldürüldü: Meksika’da iktidarın adayına suikast

Bir yılda 22 siyasetçi öldürüldü: Meksika’da iktidarın adayına suikast
Haziran ayında genel seçimlere gidecek Meksika’da Celaya şehrinin kadın belediye başkanı adayı Gisela Gaytan, önceki gün seçim kampanyasını yürüttüğü sırada uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. İktidardaki Ulusal Yenilenme Hareketi’nin (MORENA) adayı Gaytan’ın, organize suç ve şiddettin pençesindeki Guanajuato eyaletine bağlı San Miguel Octopan bölgesinde “güvenlik stratejilerini” açıkladığı sırada öldürüldüğü kaydedildi.

Yerel medyadaki haberlere göre, Celaya kentinin belediye başkan adayı Gaytan, seçim çalışmaları sırasında silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda, Gisela Gaytan hayatını kaybederken 3 kişi yaralandı.

Yetkililer, iktidar partisi Ulusal Yenilenme Hareketinin (MORENA) adayı olan Gaytan'ın ölümünü suikast olarak nitelendirdi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yaptığı açıklamada, Gaytan'a yapılan saldırıyı kınadı.

Obrador, söz konusu saldırıların çok üzücü olduğunu, bu siyasetçilerin demokrasiyi savunmak için mücadele ettiklerini söyledi.

2023-2024 seçim döneminde 22 siyasetçi öldürüldü

Gaytan'ın ölümü, 2 Haziran'da düzenlenecek genel seçimler öncesinde Meksika'da siyasetçilere yönelik artan şiddet eylemlerini tekrar gündeme getirdi.

Her seçim döneminde siyasetçilere yönelik şiddette artışın gözlemlendiği Meksika'da 2023-2024 seçim döneminde bugüne kadar 22 siyasetçi öldürüldü.

2024'ün ilk çeyreğinde 401 cinayetin işlendiği Guanajuato, Meksika'da şiddet olaylarının en çok görüldüğü eyalet oldu.

Ülkedeki çeteler, seçim dönemlerinde adayları tehdit ediyor ve siyasetçileri kendileriyle işbirliği yapmaya zorlamak için şiddeti araç olarak kullanıyor.

Meksika'da 100 milyondan fazla seçmen, 2 Haziran'daki seçimde, ülkenin yeni devlet başkanını ve milletvekillerini belirlemek için oy kullanacak. (AA)

Dünya