Bir yılda 'çevre kirliliği'nden 725 milyon TL ceza

Bir yılda 'çevre kirliliği'nden 725 milyon TL ceza
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında çevre kirliliği denetimi kapsamında 400'e yakın işletmenin faaliyetini durdurdu.

Bakanlığa bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün laboratuvarında Türkiye'nin hava, su ve toprak kalitesi anlık olarak takip ediliyor.

Çevre mevzuatına ilişkin atık su arıtma tesisleri ve sanayi tesislerindeki baca gazı emisyonları izlenerek işletmelerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri belirleniyor.

Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanı Soner Olgun, 417 tesiste debisi 5 bin metreküp gün ve üzerinde olan atık su arıtma tesislerinin çıkış sularını online olarak izlendiğini, 365 hava kalitesi ölçüm istasyonuyla Türkiye'nin hava kalitesinin anlık takip edildiğini ifade etti.

Olgun, 'kirletici vasfı yüksek' tesislerinden 736 bacadan çıka gazların takip edildiğini aktardı.

Olgun, 2022'de toplam 67 bin çevre denetimi gerçekleştirdiklerini, denetimler sonucunda ihlal tespit edilen sanayi tesislerine 725 milyon TL idari para cezası uyguladıklarını, çevreyi kirlettiği tespit edilen 375 işletmenin de faaliyetini durdurduklarını kaydetti.

Olgun, en fazla idari para cezası uygulanan illerin Ankara, Konya, Tekirdağ, İstanbul ve İzmir olduğunu söyledi. (DHA)

Gündem