Bitek Köyü’nde ‘sıkıyönetim’ koşullarında ‘kentsel dönüşüm’ yıkımı

Bitek Köyü’nde ‘sıkıyönetim’ koşullarında ‘kentsel dönüşüm’ yıkımı
Halfeti’nin AKP’li Belediyesi, Bitek Köyü’nde “kentsel dönüşüm” kararı aldı. Köylülerin evleri ve ahırlarının yıkımı sırasında zırhlı araçlarla yollar kapatıldı.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Bitek Köyü’nde kentsel dönüşüm kapsamında köylülerin evleri yıkıldı. AKP’li Halfeti Belediyesi’nin yıkım çalışmalarına onlarca asker ile TOMA ve zırhlı araçlar da katıldı.

Köylülerin çektiği videoyu sosyal medya hesabından paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Köyün kentle ne alakası var ki ‘kentsel dönüşüm’ diye harekete geçtiniz?” diye tepki gösterdi.

Tanal’ın paylaştığı videoda, yıkım için köye gelen onlarca jandarmanın, zırhlı araçlarla yolları kapattığı görülüyor.

Yıkımı gözyaşları ile izleyen kadınlar, Kürtçe “Yeter artık!” diyerek, AKP’li belediyeye tepki gösteriyor.

‘Köyün kentle ne alakası var, asıl amacınızı açıklayın’

Köylülerin evlerinin yıkılmasına tepki gösteren CHP’li Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aralarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da olduğu bazı kurumları etiketleyerek, şu açıklamayı yaptı:

“Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Bitek Köyü'nde yıkım var! Devlet gücünün arkasına sığınarak vatandaşı mağdur etmek var! Yanlışa hukuki kılıf arayışı var!

“AKP'li Halfeti Belediyesi, ‘kentsel dönüşüm’ adı altında Bitek Köyü’ndeki vatandaşları ‘işgalci’ göstererek evlerini, ahırlarını yıkıyor! Köyün kentle ne alakası var ki ‘kentsel dönüşüm’ diye harekete geçtiniz? Asıl amacınız nedir onu kamuoyuna açıklayın?

“O arazileri kimin için istiyorsunuz?”

“Gariban köylünün atadan kalma evlerini, ahırlarını neden yerle bir ediyorsunuz? O insanları ata topraklarında neden işgalci gösteriyorsunuz? Evlerin kurulu olduğu arazileri kim için istiyorsunuz? Vatandaşın elinden almak istediğiniz arazileri üçüncü şahıslara mı sattınız?

“Halfeti Belediyesi neden şeffaf davranmıyor? Halfeti Belediyesi’nce Bitek Köyü’nde kimlere arazi satıldı? Bitek Köyü sakinlerinin çığlığını duyun! Halfeti Belediyesi yönetimine ‘dur’ deyin! Sadece Bitek Köyü değil, Halfeti’nin birçok yerinde araziler parsel parsel satılıyor. Bu konunun takipçisiyiz. Vatandaşı ezmeyin. Belediye imkânlarını güçlüler için kullanmayın.” (Kısa Dalga)

Gündem