'Black Friday' Türkiye'deki markaların beklentilerini karşılamadı

'Black Friday' Türkiye'deki markaların beklentilerini karşılamadı
Tüm dünyada yılın en büyük alışveriş kampanyası olarak öne çıkan Black Friday, Türkiye’de yerli markaların beklentilerini karşılamadı.

Artan maliyetler nedeniyle geçen yıllarla karşılaştırıldığında indirim oranlarında daha muhafazakar davranan markaların ciroları yükselse de satış adetleri geçen yılların gerisinde kaldı.

Nasıl Bir Ekonomi'den Yener Karadeniz'in haberine göre tüketimin 'fiyatlar artacak' beklentisiyle gerçekleştiği bilgisini paylaşan sektör temsilcileri, enerji maliyetleri ve asgari ücret zammının yeni yılla birlikte hazır giyimde yüzde 20’ye yakın fiyat artışına yol açacağını dile getirdi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, bu yıl gerçekleşen kampanyada AVM’lerde kapı girişlerinin yüzde 5, ciroların ise yüzde 6,5 arttığını kaydetti. Bu da günlük kapı girişinin 7 milyonu aşması anlamına geliyor. Bunun salgın öncesinin de üstünde olduğunu kaydeden Altaş, ancak adet anlamında aynı artışın yaşanmadığını, sepetlerin küçüldüğünü dile getirdi.

Türkiye’nin en yaygın hazır giyim markası LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük “Bu sene indirime erken girildi. Oranları artırmak için de çok fazla pay kalmamıştı. O nedenle satışlar normal seyrinde devam etti” diye konuştu.

Bünyesinde İpekyol, Machka ve Twist markalarını barındıran Ayaydın – Miroglio Grubu'nun Genel Müdürü Uğur Ayaydın ise “Artan fiyatlar nedeni ile cirolarımız geçen dönemlerin yukarısında gerçekleşse de adet bazında yüzde 10-15 geride kaldık. Bunun nedeni de yüksek maliyetlerden dolayı geçen yılarda olduğu gibi yüksek indirim oranları uygulamamamız oldu. Evet tutar olarak büyüdük ama adetsel olarak yüzde 10- 15 civarında küçüldük” ifadelerini kullandı.

‘Cuma alışverişi’ yabancı markalar tarafında ise yabancıların da etkisi ile görece daha iyi geçti. Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamati, “Beklentilerimiz dahilinde bir ciro gerçekleşti. Yabancı markalarda turistin etkisini görüyoruz. Yaz aylarında yüzde 60’ı bulan turist oranı yüzde 35’lere geldi. Ancak geçmiş black friday dönemleri kıyaslandığında bir artış söz konusu. Zira geçmiş yıllarda bu oran yüzde 20’yi geçmezdi” şeklinde konuştu

Yazının tamamı

Ekonomi