Blinken-Fidan görüşmesi: Ankara ateşkes istedi, ABD ‘pause’ dedi

Blinken-Fidan görüşmesi: Ankara ateşkes istedi, ABD ‘pause’ dedi
Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın “Gazze’nin boşaltılması gibi bir planları olmadığını söylediği” iddia edildi.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmesinin detaylarını yazdı. Buna göre, Blinken ve ABD heyetinin, Gazze’nin boşaltılması gibi bir planlarının olmadığını ifade ettikleri aktarıldı.

Görüşmenin detaylarından önce Fırat, tartışma yaratan Hakan Fidan’ın Blinken’ı soğuk karşılamasının arka planına dair şunları belirtti:

“Blinken’ın aracı Dışişleri Bakanlğı’nın kapısına geldiğinde, her konuk bakana yapıldığı gibi Hakan Fidan aşağıya inerek, bakanlığın kapısının önüne çıktı. Ancak Blinken arabadan inmedi, telefonla konuşmakta olan Blinken arabadan çıkmayınca; Fidan da geriye dönerek içeri girdi. Diplomatik nezaketsizlik gösteren Blinken’ı içeride karşılayan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı’nın öpme hamlesini de geri çevirdi."

Fırat, görüşmeye dair ise şunları aktardı:

"Fidan ve Türk heyeti, Gazze’de yaşananları, sivil ve çocuk ölümlerini, altyapının İsrail tarafından yok edildiğini, İsrail’in bir anlamda insanlık suçu işlediğini açık açık anlattı.

Başta bölge halkları olmak üzere, Paris’ten Londra’ya, Washington’a tüm dünya halklarının gördükleri katliam karşısında ayağa kalktığı hatırlatılarak, 'Tüm dünya ayakta, ABD hem bölgede hem de tüm dünyada kendi imajına zarar veriyor. Bölge infial halinde. Herkesi zora sokuyorsunuz. Kendi imajınızı da zora sokuyorsunuz çünkü İsrail’in işlediği suçların hamisi olarak görülüyorsunuz' mesajı verildi.

Ankara acil ateşkes istedi. Ateşkes kelimesini telaffuz etmekten şimdilik çekinen ABD ise “Pause” yani durma ifadesini kullandı. ABD’nin amacı, sırayla şöyle anlatıldı:

- Pause yani durmanın sağlanması,

- Rehinelerin bırakılması,

- Rehinelerin Gazze’den çıkışının sağlanması,

- Bunun üzerine de yeni bir süreç oluşturulması.

ABD sivil ölümlerin önüne geçilmesi, insani yardımların artırılması için de çalışmalara hız vereceğini söyledi. Blinken ve ABD heyeti, Gazze’nin boşaltılması gibi bir planları olmadığını da ifade ettiler; “Herkes yerinde kalacak” mesajı ile.

Görüşmelerde Blinken ve ABD tarafı, hedeflerinin iki devletli çözüm olduğunun altını çizdi; 'Tarafları bu noktaya getirmeye çalışacağız' mesajı verdiler. Hakan Fidan ve Türk heyeti de 1967 sınırları çerçevesinde iki devletli çözümün şart olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu çözüm için gündeme getirdiği garantörlük formülünü anlattı. Görüşmenin sonunda Blinken’in Fidan’a, 'Sürekli temas halinde kalalım' dediğini de aktaralım." (Kısa Dalga)

Gündem