BM: Gazze'deki binaların yarısı yok oldu

BM: Gazze'deki binaların yarısı yok oldu
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda Gazze'deki konutların yüzde 50'sinin yok olduğunu açıkladı.

"Gazze Savaşı: Filistin Üzerindeki Olası Sosyo-Ekonomik Etkiler" adlı raporu paylaşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Arap Ülkeleri Bölgesel Büro Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah el-Derderi; şunları söyledi:

"Bu uzun vadeli yerinden edilme krizine yol açarak önemli insani, ekonomik, kalkınma ve güvenlik sonuçları doğurabilir. Karşılaştırmak amacıyla bakarsak, Suriye, savaşın 4. yılında bu yüzdede konut kaybına uğradı, Gazze sadece bir ayda. Bu daha önce hiç görülmemiş bir durum. Savaş bittikten sonra bile insani etkileri sürecek."

Savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 390 bin işin kaybedildiğine işaret edilen raporda, savaş öncesi tahminlerle karşılaştırıldığında, gayrisafi hasıla kaybının savaşın süresine bağlı olarak 2023'te yüzde 4 ila 12 ve 2024'te yüzde 4 ila 9 arasında değişebileceğinin tahmin edildiği paylaşıldı.

Independent Türkçe'nin yer verdiği raporda, yoksulluğun da savaşın süresine bağlı olarak yüzde 20 ile 45 arasında keskin bir artış göstermesinin beklendiği kaydedildi. (Kısa Dalga)

Dünya