BM Genel Sekreteri Guterres'den korkutan strateji belgesi: Nükleer savaş ve iklim endişesi

BM Genel Sekreteri Guterres'den korkutan strateji belgesi: Nükleer savaş ve iklim endişesi
BM Genel Sekreteri António Guterres, Soğuk Savaş sonrası dönemin bittiğini belirterek, yeni çok kutuplu krizler ve çatışmalar çağının sorunlarını çözmeye yönelik "Barış İçin Yeni Gündem" başlıklı strateji belgesi sundu.

Berlin Duvarını yıkılmasıyla birlikte Soğuk Savaş dönemi sona ermiş ve yeni bir "Soğuk Savaş sonrası dönem" başlamıştı. BM Genel Sekreteri António Guterres artık bu dönemin de sona erdiğini, dünyanın yeni tehditlerlerle karşı karşıya olduğunu söyleyerek "Barış İçin Yeni Gündem" başlıklı strateji belgesi sundu.

Guterres, dünyanın yeni çok kutuplu krizler ve çatışmalar çağına doğru ilerlediğini, günümüzde çatışmaların daha karmaşık ve çözülmesi zor hale geldiğini belirtti.

Son 30 yılda çatışma bağlantılı ölüm sayısının yükselmesinin yanı sıra BM’ye göre iklim acil durumu dünya için bir sorun olmaya devam ediyor ve nükleer savaş olasılığına ilişkin endişeler hâlâ yüksek. BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya-Ukrayna savaşının bu sorunların üstesinden gelmeyi daha da zorlaştırdığını söyledi.

BM’ye göre dünya için yeni zorluklar şunlar:

  • Daha karmaşık ve ölümcül çatışmalar,
  • Olası bir nükleer savaş endişesi,
  • Ülkeler içinde ve ülkeler arasında büyüyen eşitsizlikler,
  • İklim acil durumu,
  • Özellikle "Kadın haklarının acımasızca bastırılması”olmak üzere dünya çapında insan haklarına yönelik saldırılar,

Guterres, yeni sorunlarla mücadele ederken çok taraflılığın korunmasının öneminin altını çizdi. Guterres, aynı zamanda BM barışı koruma misyonlarında reform yapılmasını da önerdi. (Kısa Dalga)

Dünya