BM Suriye Raporu: "Uzun süreli şiddet, ihlal ve taciz 'gelecek nesilleri etkileyecek"

BM Suriye Raporu: "Uzun süreli şiddet, ihlal ve taciz 'gelecek nesilleri etkileyecek"
BM Genel Sekreterliği'nin hazırladığı Suriye raporunda "Temmuz 2018 - Haziran 2020 arasındaki hava saldırıları, patlayıcı savaş kalıntıları ve ayrım gözetmeyen bombardımanlar 2 bin 700'den fazla çocuğu sakatladı ya da yaşamına maloldu. Aynı süre zarfında, bin 400'den fazla çocuk en az 25 farklı grup tarafından çatışma için işe alındı ??veya kullanıldı" denildi.

BM Genel Sekreterliğinin yayımladığı Suriye’de durumla ilgili üçüncü rapora göre, ülkede uzun süreli çatışma ortamındaki milyonlarca çocuk yoğun şiddete maruzkalmaya devam ediyor.

Son rapor,Covid-19salgını ve bununla mücadele kapsamında getirilen kısıtlamaların getirildiğiiki yıllık dönemi kapsıyor. Bu kısıtlamalar da çocukları daha savunmasız hale getirirken insani yardımgörevlilerinin çalışmalarını engelliyor.?

Gerçek ağır ihlal sayısının raporda doğrulanan 4 bin 724'ten fazla olduğuna inanılıyor. Bunlardan en az 32 çatışmaların tarafları sorumlu bulundu.

BM uzmanı, "Şiddete böylesine uzun süre maruz kalmanın, en temel haklarının ihlali ve istismarına ve muazzam strese maruz kalmanın sonuçları dramatik" dedi ve ekledi: "Gelecek nesilleri etkilemesi kaçınılmazdır".

Rapora göre çocukların öldürülmesi, sakat bırakılması, işe alınması ve kullanılması doğrulanan en yaygın ağır ihlallerdir.

Temmuz 2018 - Haziran 2020 arasındaki hava saldırıları, patlayıcı savaş kalıntıları ve ayrım gözetmeyen bombardımanlar 2 bin 700'den fazla çocuğu sakatladı ya da yaşamına maloldu. Aynı süre zarfında, bin 400'den fazla çocuk en az 25 farklı grup tarafından çatışma için işe alındı ??veya kullanıldı.

Özellikle endişe verici olan, çocukların hepsi silahlı gruplartarafından, savaşlara katılmak üzere Libya'ya kaçırılmadan önce Suriye'de askere alınmaları ve eğitilmeleri ile ortaya çıkan ulus ötesi şirketlerin işe alım süreçlerinden geçti.

Okullara ve hastanelereyapılan saldırılar; sınıflara 236 ve tıbbi tesislere yönelik 135 saldırı ile en çok doğrulanan üçüncü ihlal alanı oldu.

"KAYIP NESİLDEN KAÇINMAK İÇİN..."

258 doğrulanmış vakaya atıfta bulunulan rapor, ayrıca çocukların çatışan taraflarla iddia edilen veya fiili birliktelikleri nedeniyle gözaltına alındığını da ortaya koydu.

Özel temsilci, çocuklara, yalnızca son çare olarak ve mümkün olan en kısa süre için kullanılmak üzere öncelikle gözaltına alınmış mağdurlar olarak muamele edilmesi gerektiğini hatırlattı.Ayrıca, uluslararası çocuk adaleti standartlarına uygun alternatifler aranması da ...

Virginia Gamba, uzatmalı Suriye barış görüşmeleri de dahil olmak üzere kız ve erkek çocukların haklarına ve ihtiyaçlarına "kayıp bir nesilden kaçınmak için" öncelik vermenin "çok önemli" olduğunun altını çizdi.

Rapor, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 65.000'den fazla kişinin tutulduğu El-Holve El-Roj kamplarında son derece endişe verici bir durumda olduğunu da belirtiyor.

"SAVAŞTAN BAŞKA BİR ŞEY BİLMİYORLAR"

Acil Yardım Koordinatörü ve BM İnsani Yardım Şefi Mark Lowcock'un "skandal" olarak nitelendirdiği koşullarda, kamplarda tutulan 11 bin yabancı uyruklu arasında en az 960 çocuğun refakatsiz ve ailelerinden ayrılmış çocuk konumunda olduğu yer alıyor.

Virginia Gamba, çocuğun kendi yararı doğrultusunda ülkelerin “yabancı çocukların kendi ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştırması ve önceliklendirmesi” gerektiğini söyledi.

Çocukluklarının büyük bir bölümünü kaybettiklerini anımsatan Gamba, “bu kız ve erkek çocuklara yeniden entegrasyon, eğitim, sağlığa erişim ve geçim kaynaklarına erişimde yardım sağlanmalı” dedi. Gamba, "Şiddetten uzak bir gelecek inşa edebilecekleri güvenli ve koruyucu bir ortamda iyileşebilmeleri ve gelişebilmeleri için onları geri vermek ortak sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

Özel Temsilci, BM Genel Sekreter'inin, tüm tarafları uluslararası insani hukuka ve insan hakları hukukuna uymaya, Suriye'deki çocukları daha iyi korumaya ve onların refahının devam eden tartışmaların ve barış sürecinin temel bir parçası olmasını sağlamaya çağırdığını yineledi.(AJANSBİZİM)

Dünya