BM'den medyaya uyarı: Maymun çiçeği konusunda ırkçı ve homofobik dilden kaçınılmalı

BM'den medyaya uyarı: Maymun çiçeği konusunda ırkçı ve homofobik dilden kaçınılmalı
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı, maymun çiçeği vakalarına dair ırkçı ve homofobik haberler konusunda medyayı uyardı: Damgalama ve suçlama, salgınlar sırasında etkili şekilde yanıt vermeyi zorlaştırır.

Birleşmiş Milletler (BM), maymun çiçeği virüsünün yayılımıyla ilgili ‘homofobik ve ırkçı’ haberleri kınadı. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı'ndan (UNAIDS) yapılan açıklamada, Afrika'da ve LGBTİ bireyler arasında görülen maymun çiçeği vakalarına dair bazı haberlerde kullanılan dilin 'suçlayıcı' nitelikte olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 'damgalayıcı' nitelikte haberlerin büyüyen salgına karşı verilen mücadeleyi baltaladığı belirtildi.

UNAIDS, son vakaların önemli bir kısmının eşcinsel ve biseksüel erkeklerin yanı sıra onlarla ilişkiye giren heteroseksüel erkekler arasında görüldüğünü ancak bulaşın esasında yakın fiziksel temasla gerçekleştiğini ve herkesi etkileyebileceğini vurguladı. Açıklamada, Afrikalıların ve LGBTİ bireylerin medyadaki tasvirlerinin ‘homofobik ve ırkçı damgalamaları güçlendirdiği' uyarısı yapıldı.

UNAIDS Direktör Yardımcısı Matthew Kavanagh, "Damgalama ve suçlama, bunun gibi salgınlar sırasında güveni ve salgına etkili bir şekilde yanıt vermeyi zorlaştırır" dedi. Kavanagh, "Deneyimlerimize göre, damgalayıcı retorik korkuyu körükleyerek, insanları sağlık hizmetlerinden uzaklaştırarak, vakaları belirleme çabalarını engelleyerek ve cezalandırıcı yöntemleri teşvik ederek kanıta dayalı yanıtı hızla devre dışı bırakabilir" diye konuştu.

Nadir görülen ve daha önce Afrika kıtası dışında pek rastlanmayan maymun çiçeği virüsü, son günlerde başta Avrupa'da olmak üzere birçok ülkede yayılıyor. ABD, Avustralya ve Kanada da dahil toplam 12 ülkede 92'yi aşkın vaka görülürken, son olarak Arjantin'de de bir kişide virüs görüldü. Arjantin Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeğinin Buenos Aires’te de bir kişide tespit edildiğini açıkladı.

İsrail ve İsviçre de, yakın zamanda yurtdışına seyahat etmiş bir kişide maymun çiçeği virüsü tespit etti. İsrail hala şüpheli vakaları araştırıyor. Avusturya ilk vakayı pazar günü doğrularken, ABD'li sağlık yetkilileri ülkede üçüncü bir vaka olabileceğini ve Güney Florida’daki bir hasta üzerindeki testlerin devam ettiğini bildirdi.

Maymun çiçeğinin semptomları arasında ateş, kas ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme, bitkinlik ve el-yüzde su çiçeği benzeri döküntüler var. Hastalığın semptomları, 2 ila 4 hafta arasında geçiyor. (Kısa Dalga)

Dünya