BM'den 'sansür yasası' açıklaması: Kaygılıyız

BM'den 'sansür yasası' açıklaması: Kaygılıyız
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, "Dezenformasyon Yasası”nın TBMM’de kabul edilmesinden kaygı duyduğunu belirterek, yasanın ülkede ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içerdiğine dikkat çekti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Türk Ceza Kanunu’na eklenecek yeni hükümlerden birinin, medya ve sosyal medyadaki tüm içeriklerle ilgili “hatalı bilgi” olduğu iddiasıyla içerik sahibi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talep edilebilecek olması olduğuna işaret edildi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, yeni düzenlemelerin “keyfi, sübjektif yorumlama ve suistimal” için ciddi boyutta imkan yarattığı değerlendirmesinde bulundu. Hurtado açıklamasında, “Türkiye’yi, uluslararası hukukun garantisi altındaki ifade özgürlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadesine yer verdi.

Marta Hurtado, “Zaten çok kısıtlayıcı bir ortamda, insanların, Türkiye’nin de taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesince garanti altına alınan bilgi arama, alma ve paylaşma haklarını daha da sınırlama riskini taşıyorlar” dedi. Hurtado düzenlemelerin ayrıca gazeteciler, insan hakları savunucularına baskı uygulamak ve otosansürü teşvik etmek için yeni yolların kapısını açma tehlikesini barındırdığını belirtti. (Kaynak: VOA Türkçe)

Gündem