BM'nin uyuşturucu raporu: Kokain üretiminde rekor artış; yeni rotalar bulundu

BM'nin uyuşturucu raporu: Kokain üretiminde rekor artış; yeni rotalar bulundu
Birleşmiş Milletler'in raporu, kokain üretiminde salgından sonra patlama yaşandığını ortaya koyarken, kaçakçıların yeni rotalar oluşturduğuna dikkat çekti. Ayrıca FARC'ın dağılmasıyla yeni aktörlerin pazara girdiği ifade edildi.

Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), ‘2023 Küresel Kokain Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, küresel kokain üretimi, Covid-19 salgını nedeniyle meydana gelen yavaşlamanın ardından son 2 yılda önemli ölçüde artış gösterdi.

Raporda, koka ekiminin 2020’ye kıyasla 2021’de yüzde 35 artış gösterdiği, bunun da 2016’dan bu yana görülen rekor seviyede ve yıldan yıla yaşanan en bariz artış olduğu kaydedildi.

Artışın hem koka ağacı ekimindeki çoğalmanın hem de koka ağacının kimyasal bir bileşen olan kokain hidroklorüre dönüştürülme sürecindeki gelişmelerin bir sonucu olduğu belirtildi.

Rekor seviyede yakalama

Raporda şöyle dendi: “Arzdaki hızlı büyüme, birçok bölgede son 10 yılda kokain kullanıcılarında istikrarlı bir artış görülmesiyle birlikte talepteki artışla eşleşti. Bununla birlikte, dünya çapında kolluk kuvvetleri tarafından kokain sevkiyatlarına yapılan müdahaleler de keskin bir şekilde arttı ve ele geçirmeler 2021'de yaklaşık 2 bin tona ulaşarak rekor seviyeye ulaştı.”

'Genişleme tehlikesi var'

Kokain pazarının Amerika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde yoğunlaşmış olduğu ifade edilen raporda, Afrika ve Asya’da büyük bir genişleme için güçlü bir potansiyel bulunduğu konusunda da uyarı yapıldı.

UNODC İcra Dikertörü Ghada Waly, konuya dair şunları söyledi: "Küresel kokain arzındaki artış hepimizi yüksek alarm durumuna geçirmeli. Kokain pazarının Afrika ve Asya'da genişleme potansiyeli tehlikeli bir gerçektir. Hükümetleri ve diğerlerini, bu ulusötesi tehdidin bilinçlendirme, önleme ve uluslararası ve bölgesel işbirliğine dayalı ulusötesi müdahalelerle nasıl karşılanabileceğini belirlemek için raporun bulgularını yakından incelemeye davet ediyorum.”

Yeni rotalar oluşturuldu

Raporun ele aldığı konulardan biri de kokain kaçakçılığı için yeni merkezlerin ortaya çıkışıydı.

Güneydoğu Avrupa ve özellikle Batı ve Orta Afrika’daki ülkelerin giderek artan şekilde uyuşturucu için 'kilit geçiş bölgeleri' olarak kullanıldığına dikkat çekildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Antwerp, Rotterdam ve Hamburg gibi Kuzey Denizi'ndeki limanlar, Batı Avrupa'ya gelen kokain için İspanya ve Portekiz'deki geleneksel giriş noktalarını gölgede bıraktı. Kaçakçılar ayrıca Kuzey Amerika’nın yanı sıra Avrupa’ya da daha fazla kokain göndererek Orta Amerika’daki rotalarını çeşitlendiriyor."

FARC dağılınca yeni unsurlar pazara girdi

Raporda ayrıca kokain kaçakçılarının yöntemlerinin de incelendiği ve suç ortamının çok sayıda kaçakçılık ağına bölündüğünü gösteren bulgular olduğu ifade edildi.

Daha önce Kolombiya’nın koka yetiştirilen bölgelerinin çoğunu kontrol etmiş olan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) unsurlarının dağılmasının, yeni yerel aktörler gibi diğer unsurların pazara girmesi için bir fırsat yarattığına dikkat çekildi. (DHA)

Dünya