Boğaziçi davasında tutuklu iki öğrenci tahliye edildi

Boğaziçi davasında tutuklu iki öğrenci tahliye edildi
Kabe görseli üzerine LGBTİ bayraklarının yerleştirildiği kolaj çalışması sebebiyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”le suçlanan ikisi tutuklu yedi öğrenci hakim karşısına çıktı. Mahkeme, tutuklu öğrenciler Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemlerde tutuklanan ikisi tutuklu yedi öğrenci hakim karşısına çıktı. 

Gazeteduvar.com’dan Hacı Bişkin’in aktardığına göre İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi adliye önünde toplanan öğrenci ve öğretim üyelerinin basın açıklaması yapmak istemesine polis izin vermedi. Milletvekillerinin çabasıyla birlikte öğrenciler polis ablukasında basın açıklaması yaptı.

 “Arkadaşlarımız serbest bırakılsın”

 Açıklamada “Bu tutuklamalar hukuksuzdur, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mücadelemiz her türlü baskı girişimine rağmen devam ediyorTüm kayyımları gönderene, tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yüreğimiz yetiyor” denildi.

Duruşmayı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP'li milletvekilleri Sera Kadıgil ve  Özgür Özel ile Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık takip etti. Kimlik tespitleri ve iddianamenin okunmasının ardından yargılama başladı.

Avukatlar iddianamenin iade edilmesini ve müvekillerinin derhal beraat etmesini talep etti.

Tutuklu Boğaziçili öğrenci Doğu Demirtaş, "Hiçbir kesim ya da kitleyi nefrete sevke etmek gibi bir niyet etmedim. Polis bize gaz ve plastik mermiyle saldırdığı için barışçıl bir eylem yapmak istedik ve eylemi sergiyle devam ettirmeye karar verdik. Dava konusu resim anonim bir eser. Hiçbir kesim ve kişiyi aşağılamak, kin ve nefrete sevk etmek gibi bir amacım yok. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

 “LGBTİ bayrağını güvenlik astı”

 Mahkeme başkanı 'LGBT üyeliğin var mı?' diye sordu. Demirtaş, "Yok ama tüm kesimlerinden arkadaşım var" yanıtını verdi. Demirtaş, LGBTİ bayrağını bir güvenlik görevlisinin astığını söyleyerek, "Telefonumda videosu var, incelenebilir. O güvenlik görevlisini teşhis edebilirim" diye konuştu.

 47 gündür tutuklu olan bir diğer öğrenci olan Selahattin Uğuzeş de üzerine atılı suçlamayı reddett. Uğuzeş, “Suç işleme kastım ve kötü niyetim yoktu. Sergiye gittim ve anlamadığım bir suçtan dolayı 47 gündür tutukluyum” dedi. Hakim, Uğuzeş'e de "LGBTİ bağlantın var mı" diye sordu.

Dosya kapsamında ev hapsi cezasına çarptırılan Sena Nur Baş savunmasında, suçlama konusu resmin nerede olduğunu bilmediğini söylerken hâkim, “Kayıp resim bu muydu” diyerek ayağa kalktı ve dava konusu görseli açtı.

Mahkeme, tutuklu öğrenciler Selahattin Can Uğuzeş ve Doğu Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi.

 

Gündem