Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Caner Perit Özen’in tutukluluğu "Acil inceleme" talebiyle AYM'de

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Caner Perit Özen’in tutukluluğu "Acil inceleme" talebiyle AYM'de
Boğaziçi Üniversitesi,’ndeki protestolar sırasında gözaltına alınan ve Enis Berke Gök'le birlikte 52 gündür tutuklu bulunan ve bu süre boyunca tek kişilik hücrede tutulan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Caner Perit Özen’in avukatları AYM'ye acil inceleme talebiyle başvuruda bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi,’ndeki protestolar sırasında gözaltına alınan ve 52 gündür tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Caner Perit Özen’in avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) acil inceleme talebiyle başvuruda bulunarak Özen’in serbest bırakılmasını talep etti.

Medyascope'tan Beyza Kural'ın haberine göre, Özen’in avukatları Benan Molu, Burçin Şahan ve Baran Kaya, “Anayasada ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının, toplanma ve gösteri yapma özgürlüğünün ve bu haklarla bağlantılı olarak siyasi amaçlı tutuklama yasağının ihlal edildiği iddiasıyla” AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Avukatlar, üniversite öğrencisi olan ve sınavlarına cezaevinden katılmasına izin verilmediği için tutukluluğu sebebiyle okuluna devam edemeyen, bu sebeple okulunu uzatma riski altında bulunan Özen’in başvurusunun öncelikli olarak incelenmesini ve serbest bırakılmasını talep etti.

5 Ekim’de bir başka Boğaziçi öğrencisi olan Ersin Berke Gök ile birlikte tutuklanan Özen hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. Özen, tutukluluğunun 51. gününde, tutuksuz yargılandığı başka bir davanın duruşmasına katılarak “51 gündür tek başına bir hücrede tutulduğunu” anlattı.

Tutukluluğa itiraz talepleri reddedildi

AYM başvurusunda, 4 Ekim’de rektörlük binası önünde yüz yüze eğitim için açıklama yapmak isteyen öğrencilerin, Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin binadan çıkması üzerine özel güvenlik görevlilerince darp edildiği anlatıldı. 

Naci İnci’nin 5 Ekim’de “tehdit”, “hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet etme” suçlamalarıyla soruşturma ve kovuşturma başlatılması için şikayette ve suç duyurusunda bulunduğu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı gün öğrencileri hedef alan ifadeler kullandığı hatırlatıldı.

5 Ekim 2021 günü gözaltına alınan Özen, 6 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Ersin Berke Gök ile birlikte tutuklandı.

Tutuklama kararına 13 Ekim’de yapılan itiraz 18 Ekim’de reddedildi. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği de  5 Kasım’da Özen’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Avukatlar başvuruda Anayasa’nın 19. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinde güvence altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının; Anayasa’nın 26. ve 34. maddesi ile AİHS’nin 10. ve 11. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve örgütlenme özgürlüğünün ve bu haklarla bağlantılı olarak Anayasa’nın 13. maddesi ile AİHS’nin 18. maddesinde düzenlenen hakların siyasi amaçlarla sınırlandırılması yasağının ihlal edildiğini savundu.

Avukatlar, başvurunun öncelikli olarak incelenmesini, Anayasa’da güvence altına alınan  özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, AİHS’te güvence altına alınan siyasi sebeplerle hakların sınırlandırılması yasağının ihlal edildiğine karar verilmesini ve Özen’in serbest bırakılıp maddi ve manevi tazminat ödenmesini talep etti.

Naci İnci şikayetçi olmuştu

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2021 yılının başında Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı başlayan eylemler, Bulu’nun görevden alınıp yerine Naci İnci’nin atanmasıyla sürüyor.

Süreç içinde 11 öğrenci tutuklanıp serbest bırakıldı ve bu öğrencilerin yargılamaları devam ediyor. Yeni akademik yılın ilk haftasında 6 Ekim’de iki öğrenci, Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen, Naci İnci’nin ihbarı ve daha önce öğrencilerin tutuklanmasına yol açan ve duruşmada çelişkili olduğu görülen beyanlarda bulunan güvenlik görevlilerinin şikayeti üzerine tutuklandı.

İki öğrenci tutuklandıkları günden beri Metris Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde tutuluyor ve haklarında henüz bir iddianame hazırlanmadı.

Gündem