Boğaziçili öğrencilerin yargılandığı davada rektör İnci için "gizli" duruşma yapıldı

Boğaziçili öğrencilerin yargılandığı davada rektör İnci için "gizli" duruşma yapıldı
Boğaziçi Üniversitesi'nden 14 öğrencinin yargılandığı davada, Rektör Naci İnci için öğrencilerin avukatlarına haber verilmeden 'gizli' duruşma yapıldı. İnci “şikayetini aynen tekrar ettiğini" söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektör Naci İnci’nin şikâyetiyle 6 Ekim 2021 günü tutuklanarak cezaevine konan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in de aralarında olduğu 14 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması 7 Ocak’ta yapılmıştı. Gök ve Özen’in tahliye edildiği duruşmaya, İnci, şoförü ve iki güvenlik görevlisi katılmamıştı.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre  22. Asliye Ceza Mahkemesi duruşmadan üç gün sonra, 10 Ocak’ta İnci, şoförü ve iki güvenlik görevlisi için, öğrencilerin avukatlarına haber vermeden duruşma açtı. Kimin talebiyle açıldığı anlaşılmayan duruşmada, İnci ve diğer üç isim ifade verdi. Öğrencilerin avukatları ise duruşmaya çağrılmadıklarından müşteki ve tanık sıfatıyla dinlenen bu isimlere soru yöneltemedi.

ŞİKAYETÇİ OLDU

İnci ifadesinde özetle şunları söyledi: "Bu eylemler üniversite öğrencileri kışkırtılarak önceden düzenli ve planlı bir şekilde icra edilmektedir. Bu izinsiz protesto ve gösterilerden dolayı üniversitedeki görevimi dahi icra edememekteyim. Yaşanan bu olay sırasında görevim gereği beni bulunmuş olduğum aracın içerisinde hareket etmekten engelleyen, görevini yapmak isteyen üniversite personeli ve güvenlik görevlilerinin görevini yapmasını engelleyen onlara karşı direnen yargılamaya konu edilen sanıklardan şikâyetçiyim davaya katılma talebim vardır.”

AVUKAT ŞAHAN: ADİL YARGILANMA HAKKININ İHLALİ

Öğrencilerin avukatlarından Burçin Şahan, “Bu durum İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki adil yargılanma hakkının doğrudan açıkça ihlali anlamına gelir. Üstü kapalı değil alenen hukuka aykırı işlem yapılıyor, hiçbir çekinceleri yok. Kimse bağımsız tarafsız yargıdan söz edemez, varmış gibi de davranmayı bırakmamız gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Gündem