Boğaziçi'nde yeni yönetmelik: Sosyal medya paylaşımı ve eylem ceza gerekçesi olacak

Boğaziçi'nde yeni yönetmelik: Sosyal medya paylaşımı ve eylem ceza gerekçesi olacak
Boğaziçi Üniversitesi’nin yurtlar yönetmeliği değişti. Öğrenciler sosyal medya paylaşımları, eylemlere katılmak ya da içki bulundurmak gibi gerekçelerle kayyım rektörün 'takdiri'yle yurttan atılabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, kayyım yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi'nin 20 Eylül 2007‘den beri yürürlükte olan yurtlar yönetmeliği kaldırıldı.

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre, gün içinde üniversitenin yurtlarla ilgili internet sitesinde yeni yönetmelik yayınlandı.

8 Şubat‘taki üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edilen yeni yönetmelikle özellikle muhalif öğrencilerin ucu açık ifadelerle yurtlardan atılmasının önü açılıyor.

Eski yönetmelikte yer alan uyarı, kınama, yurttan uzaklaştırma ve çıkarma şeklindeki cezalar yeni yönetmelikte de korunurken, muğlak ifadeler yer alması dikkat çekti.

Yönetmelikteki her cezanın sonuna “Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak” maddesi eklenmiş. Bu durum, yönetimin ‘takdiriyle’ her türlü davranışa ceza verebileceği şeklinde yorumlandı.

Sosyal medya paylaşımı ve eylem ceza gerekçesi olacak

Yönetmeliğe eklenen en dikkat çekici madde şöyle: “Basın, sosyal ve görsel medyada diğer öğrencilere, personele, kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak…”

'Kayyım rektör' protestolarının devam ettiği Boğaziçi'nin yeni yönetmeliğinde eylemler de yurttan atılma sebebi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasasında ifadesini bulan niteliklerine aykırı miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot, işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek, düzenlenmesini teşvik etmek, düzenlenmiş bu gibi eylemlere katılmak veya katılmaya zorlamak…”

Eski yönetmelikte cezası kınama olan yurtta ‘alkollü içki’ kullanmak veya bulundurmak da 'atılma' sebebi oldu. (Kısa Dalga)

Gündem