İstanbul’da elektrikli metrobüs dönemi: 300 ton karbondioksit salımını önleyebilir

İstanbul’da elektrikli metrobüs dönemi: 300 ton karbondioksit salımını önleyebilir
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 420 yolcu kapasiteli yeni elektrikli metrobüs aracının test sürüşüne katıldı. Yeni model araçlarla İstanbul‘un metrobüs hattının daha verimli ve konforlu hale gelmesi amaçlanırken, 300 ton karbondioksit salımının da önleneceği öngörülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT‘nin Edirnekapı Garajı‘nda düzenlenen etkinlikte yüzde yüz elektrikli yeni metrobüs modelinin test sürüşlerine katıldı. Yeni model araçlarla İstanbul‘un metrobüs hattının daha verimli ve konforlu hale gelmesi amaçlanıyor.

"Yoğunluğu azalatacak"

İmamoğlu, yaptığı açıklamada, “Bu aracın en büyük özelliği, 420 yolcu kapasitesi ile metrobüs filomuzdaki en uzun araç olması ve Avcılar ile Söğütlüçeşme arasındaki yoğunluğu azaltacak olması” dedi.

Metro İstanbul da sosyal medyadan test sürüşüne dair şu bilgileri verdi:

Edirnekapı-Avcılar arasında 46 km’lik metrobüs güzergahında test sürüşü yapılan araç;

"Saatte 100 kilometreye kadar hıza ulaşabilmektedir.
%100 elektrikli, bataryalı, 40 metre uzunluğunda ve 4 vagonludur.
Yolcu taşıma kapasitesi 420 kişi.
Güçlü sürüş performansına sahip olan aracın 6 aksında, sağ ve sol tekerlerinde olmak üzere toplam 12 elektrikli tahrik motoru mevcuttur.
%13 eğime kadar sürüş imkanı sunmaktadır.
Çift yönlü sürüş özelliği sayesinde dönüş noktalarına gitmeden yolcunun yoğun olduğu duraklar arasında çalıştırılabilmektedir."

"Kentteki gürültü kirliliği ve karbondioksit emisyonunun azaltacak"

İETT Genel Müdürü İrfan Demet, yeni elektrikli metrobüslerin dizel araçlara göre yüzde altmış yakıt tasarrufu sağladığını ve tamamen elektrikle çalışan araçların yılda 2,5 milyon lira tasarruf sağlayacağını belirtti.

Yeni elektrikli metrobüsler aynı zamanda çevre dostu özellikleri ile de dikkat çekiyor. Demet, “Elektrikli metrobüsler, sessiz çalışma özelliği ile kentteki gürültü kirliliğini azaltacak, çift yönlü sürüş imkanı sunacak ve 300 ton karbondioksit emisyonunun önüne geçecek,” diye açıkladı. Test aracı, 800 kilovat güçle, yirmi dakika şarjla ortalama elli kilometre menzil sunuyor ve modüler batarya yapısı sayesinde menzil daha da artırılabiliyor. (Kısa Dalga)

Gündem