Boğazlar'dan geçmek için teyit mektubu sunmayan 19 tanker bekliyor

Boğazlar'dan geçmek için teyit mektubu sunmayan 19 tanker bekliyor
Denizcilik Genel Müdürlüğü, sigorta geçerliliğine dair teyit mektubu sunan tankerlerin Boğazlar'dan geçişine izin verildiğini duyururken, 19 tankerin Karadeniz ve Ege'de beklediğini bildirdi.

Müdürlüğün açıklamasında, İstanbul Boğazı'ndan güney yönlü (Karadeniz'den) ham petrol yüklü olarak geçen tanker sayısının ekimde 44, kasımda ise 43 olduğu ifade edildi.

Açıklamada, 1 Aralık'tan sonra ham petrol yüklü olarak teyit mektubunu sunarak 3 tankerin boğazdan geçtiği belirtildi.

Müdürlük şu bilgiyi verdi: "Teyit mektubu sunmadığı için yaklaşık 2 milyon ton ham petrol yüklü olarak Karadeniz'de bekleyen tanker sayısı 18 (13'ü Avrupa Birliği Limanı varışı), Ege Denizi'nde bekleyen tanker sayısı ise 1'dir. Karadeniz de bekleyen ham petrol yüklü tankerlerin 15'inin sahibi AB üyesi Yunanistan, 2'si Hong Kong biri de Türk'tür ve bu gemilerin P&I sigortaları Uluslararası P&I Grup üyesi İngiltere merkezli şirketler tarafından düzenlenmiştir."

'8 tanker için son bilgilendirme'

Açıklamada, Türkiye'deki petrol rafinerilerine gelen ham petrol yüklü 2 tankerin ham petrolün alıcısının taahhütnamesiyle boğazlardan geçmesine izin verilerek enerji arz güvenliğinin desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada şöyle dendi: "Bu konudaki yeni talepler de aynı minvalde değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ham petrol taşıyan tankerlerin P&I sigortasının geçerli olduğuna dair teyit mektubu sunma yükümlülüğü yürürlüğe girdiğinde Çanakkale Boğazı'ndan geçmek üzere Marmara Denizi'nde bulunan ham petrol yüklü teyit mektubu sunmayan 8 tankere, son defa teyit mektubu vermeleri için bilgilendirme yapılmış olup verilmemesi halinde ülkemiz denizleri için risk oluşturmamaları amacıyla Çanakkale Boğazı tüm gemi trafiğine kapatılarak sadece bu tankerlerin ilave tedbirlerle karasularımızın dışına çıkarılması için gerekli planlama yapılmıştır."

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Kuralın yürürlüğe girdiği tarihten beri ilk kez Uluslararası P&I Grup üyesi bir P&I sigorta şirketi; sigorta hizmeti verdiği bir Türk bayraklı tanker için teyit mektubunu Bakanlığımıza sunmuş olup ilgili tankerin İstanbul Boğaz geçişi bugün sağlanmıştır. Bu durum, yüklü ham petrol tankerlerinin P&I sigorta şirketlerinin teyit mektubunu vererek Türk Boğazlarından geçmesi için önemli bir adımdır. İlgili mercilerle görüşmeler devam etmekte olup, tüm gemilerin gerekli şartları sağlayarak Türk Boğazlarından geçmesi için gerekli iş birliği, Türk Boğazlarının korunması şiarımızdan ödün vermeden sürdürülmektedir." (DHA)

Gündem