Bölgedeki ekipler açıkladı: Bakliyat değil konserve yollayın

Bölgedeki ekipler açıkladı: Bakliyat değil konserve yollayın
Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depreme ilişkin yardım listelerine ilişkin yeni uyarı geldi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli deprem; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olurken çok sayıda sivil toplum kuruluşuna nakdi ve erzak desteği ulaştırılmaya başlandı.

Hazırlanan TIR’lar dolusu yardımlar deprem bölgesine yollandı.

Ancak bölgedeki yardım ekipleri, ihtiyaçların değiştiğini belirterek “Bakliyat değil konserve, kıyafet değil çadır ve battaniye” gönderilmesi konusunda uyarıyor.

Sosyal medya gruplarında yazan afet ve lojistik uzmanlarının şu uyarıları dikkat çekiyor:

* Her yer iki lokma yenilip atılmış gıda artıklarıyla dolu, artık israf boyutuna gittiği için yardımlara yeni bir yöntem bulunmalı.

* Başka illerden gelen yardımların sürekliliği sağlanarak, sistematik bir süreç yönetilmeli.

* Bir kerede gönderilip, vicdan rahatlatan yardımlar kaynak israfı yaratırken, bunun yerine ihtiyaca ve zamana yayılan organizasyonlar yapılmalı. Çünkü çok büyük bir yıkım var ve bu onarım süreci uzun sürecek.

* Bekleyen ürünler tasnif edilip, talebe göre gönderilmeli.

* Şehir girişlerinde 6 bin yardım TIR’ı, gönüllü araçları, trafiği tıkamış durumda. Ambulans, kurtarma ekipleri, iş makineleri ihtiyaç noktalarına ulaşamıyor.

* Çabuk bozulacak gıda yardımları çöpe gidecek, bunun yerine zamana yayıp hafta hafta gönderim sağlanmalı. Çünkü bu insanlar daha haftalarca yardıma ihtiyaç duyacak.

Çadır ve naylona ihtiyaç var

Bölgeye konteyner, seyyar tuvalet, jeneratör, mazot, çadır, çadır içi soba, ısınma malzemesi, acil durum matı, battaniye, odun, kömür, yer matı, yatak ile çadır yapmak için branda, kereste, kalın ip, yastık, yorgan, çarşaf gönderilebilir. Pil, el feneri, powerbank, naylon, büyük çöp poşeti, bebek maması/devam sütü (son kullanım tarihlerini lütfen kontrol edin), ısıtıcı, sokak hayvanları için yem gönderilebilir. (Kısa Dalga)

Gündem