Bolivya'da darbeyle suçlanan eski sağcı devlet başkanına hapis

Bolivya'da darbeyle suçlanan eski sağcı devlet başkanına hapis
Bolivya'da 2019'da patlak veren siyasi krizde sosyalist Evo Morales'in istifaya zorlanması sonrası geçici devlet başkanlığı görevini üstlenen Jeanine Áñez, darbe suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edildi.

Boliivya'da ordunun istifaya zorladığı eski solcu devlet başkanı Evo Morales'in ardından 2019'da devlet başkanlığını üstlenen Jeanine Anez, darbe suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada, eski komutanlar Williams Kaliman ve Vladimir Calderon'a da 10'ar yıl hapis cezası verilirken, dört başka eski asker de hapis cezaları aldı.

Bolivya'da 2019'da düzenlenen ve ülkenin ilk yerli devlet başkanı Evo Morales'in dördüncü kez seçildiği açıklanan seçimlerin ardından siyasi kriz patlak vermişti. Oylamada usulsüzlük yapıldığı iddialarının yayılması üzerinde bir dizi kentte protestolar düzenlenmişti. 37 kişinin öldüğü gerilimin ardından ordunun istifaya zorladığı Morales Meksika'ya gitmiş, o dönem Senato başkan yardımcısı olan sağcı Jeanine Áñez geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmişti.

2020'deki seçimlerde Morales'in sosyalist partisi MAS'ın yeniden seçilmesi ve eski devlet başkanının ülkeye dönmesi sonrası ardından tutuklanan Anez hakkındaki karar dün açıklandı. 54 yaşındaki Anez, anayasaya aykırı hareket etmek ve görevini kötüye kullanmaktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılık, Anez'in anayasayı ve demokratik düzeni tesis eden kuralları ihlal ettiğini vurguladı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Anez ise ülkeyi kaostan kurtarmak için devlet başkanlığı koltuğunu oturduğunu savundu. Anez cezaevinden katıldığı duruşmada yargıca, "Devler başkanı olmak için parmağımı bile kaldırmadım ama yapmam gerekeni yaptım" dedi. Senato başkan yardımcılığı görevini hatırlatan Anez, "Devlet başkanlığını, anayasaya uygun olarak zorunluluktan üstlendim" iddiasında bulundu. Anez'in avukatları kararı temyize götüreceklerini ve uluslararası kurumlara taşıyacaklarını söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya