Bolsonaro ve ailesinin 50'den fazla evi nakit parayla aldığı ortaya çıktı

Bolsonaro ve ailesinin 50'den fazla evi nakit parayla aldığı ortaya çıktı
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yakın akrabalarının son 30 yılda en az 51 gayrımenkulu nakit parayla aldığı ortaya çıktı.

Seçime gitmeye hazırlanan Brezilya'da, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile ailesinin milyonlarca dolarlık gayrımenkulü nakit parayla aldığı ortaya çıktı. Bolsonaro'ya bu parayı nereden bulduğunu açıklaması için çağrılar yükselirken, sağcı lider yolsuzluk suçlamalarını reddetti.

Brezilya merkezli medya grubu UOL'un yedi aylık araştırmasına dayanan habere göre, Bolsonaro ailesinin üyeleri 1990-2022 yılları arasında Rio de Janeiro ve São Paulo dahil birçok kentte apartman dairesi, ev ve arazi satın almak için sık sık nakit para kullandı. Haberde, yüzlerce noter kaydı, tapu sicili ve satıcılarla yapılan görüşmelere dayanılarak, "Jair Bolsonaro ve en yakın akrabaları son 30 yılda 107 gayrımenkul aldı ve bunların en az 51'i nakit parayla alındı" denildi.

São Paulo kırsalında bulunan bir malikanenin, Bolsonaro'nun 'kiralık silah' anlamındaki 'Jagunço' lakabıyla tanınan eniştesi tarafından 2.67 real (525 bin dolar) nakit parayla satın alındığı belirtiliyor.

Haberi kaleme alan muhabirlerden Juliana Dal Piva, "Devlet Başkanı bu paranın kaynağını açıklamalı. Bu para nereden geldi?" diye sorarken, UOL'un köşe yazarlarından Leonardo Sakamoto "Gayrımenkul almak için büyük miktarlarda nakit kullanılmasının yasadışı kaynakların aklanma aracı olduğunu anlamak için bir finans dehası olmanıza gerek yok" diye yazdı.

Haberde, Bolsonaro'nun bir senatör de olan oğlu Flávio Bolsonaro'nın Rio'nun deniz kıyısındaki Copacabana bölgesinde iki daireyi 638 bin real nakit parayla aldığı da belirtildi. Dal Piva, "Bu 100 bin dolardan fazla; sıradışı bir miktar. Ve 100, 200 veya 500 bin reallik bu tür birkaç işlem daha var. Bu paranın kaynağını ve neden elektronik transfer veya çek yerine nakit kullanmaya karar verdiklerini hiçbir zaman açıklamadılar" dedi.

2018 yılında yolsuzlukla savaşma vaadiyle iktidara gelen ve 2 Ekim seçimlerindeki solcu rakibi Luiz Inácio Lula da Silva'yı da yolsuzlukla suçlayan Bolsonaro ise iddiaları dikkate almadı. UOL'un 'güvenilirliği olmayan bir medya kuruluşu' olduğunu savunan sağcı lider, "Nakitle gayrımenkul almanın nesi sorunlu?" dedi. Bolsonaro, bir soruşturma ihtimalini de dışlayarak "Tanırımı soruşturursunuz" diye konuştu.

Bolsonaro ailesi uzun yıllardır çalışanlarının maaşları üzerinden zimmet suçu işlemekle suçlanıyor. (Kısa Dalga)

Dünya