Borsa, sarsıntıdan çıkış yolu arıyor

Borsa, sarsıntıdan çıkış yolu arıyor
“Büyük bir alıcının devreye girmesi” ve iki bankanın hisse geri alımıyla sakinleşen borsada, benzer kriz olasılığına karşı çözüm arayışı sürüyor.

13 Eylül’den bu yana düşüş trendini devam ettiren piyasa aktörlerinin iddiasına göre büyük bir alıcının girmesiyle nefes alan Borsa İstanbul endeksleri dün yeniden satışla karşı karşıya kaldı.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın aktardığına göre teminat tamamlama çağrısı önceki günlerdeki 1.5 milyar lira seviyesinden dün 861.8 milyon liraya gerilerken bugünden itibaren ise daha düşük teminat oranları uygulanacak. P


Halkbank’ın 29 Ağustos 2018’de açıkladığı ancak hiç kullanmadığı hisse geri alım programı çerçevesinde önceki gün 8.85 milyon lira nominal tutar karşılığı 72.5 milyon lira tutarında hisse geri alımı yaptı.

Herhangi bir geri alım programı olmayan İş Bankası hisselerinde ise İş Bankası A.Ş. Munzam Sandık Vakfı devreye girdi ve bankanın hisselerinde 8,00-8,19 TL fiyat aralığından 5 milyon adet alım gerçekleştirdi.

KAP'a yapılan açıklamada, alım sonrası vakfın İş Bankası sermayesindeki oranın yüzde 37,262'den yüzde 37,312'ye çıktığı belirtildi. Vakıfbank'ın da 17 Mart 2020'de maksimum 100 milyon adet pay satın alma için açıkladığı ve 14 Ekim 2021'de 39 milyon adetlik alım yaptığı bir geri alım programı bulunuyor. A

Bankaların hisse geri alımına başlaması, Takasbank’ın teminat güncellemesinin ardından dün ilk işlemler yine satış dalgasıyla yapıldı. BİST100 güne yüzde 0,25 düşüşle 3 bin 269 puandan başlarken, bankacılık endeksinde düşüş yüzde 1'i aştı.

Her ne kadar son dönemde yaşananlarla doğrudan ilgisi olmasa da Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) açılış seansı uygulaması dereye giriyor. Borsa İstanbul tarafından 2 Haziran'da duyurulan ve 23 Eylül'de devreye alınmasının planlandığı bildirilen VİOP'ta açılış seansı uygulaması için gerçekleştirilen testler tamamlandı.

Takasbank verilerine göre teminat tamamlama çağrıları önceki gün 861.8 milyon liraya geriledi, bugünden itibaren ise azaltılan oranlar teminat tamamlama çağrılarının da düşmesine yol açacak. Teminat oranlarındaki düşüşün zor durumdaki yatırımcılar ve kurumlar için bir rahatlama sağlayabileceğini kaydeden bilgi veren kaynaklar ancak yeniden böyle bir durumun yaşanmaması içinse kurumların zararı ödemesi gerektiği görüşünde.

Yazının tamamı

Ekonomi