Borsa ve dövizde ne olacak, piyasaları ne bekliyor?

Borsa ve dövizde ne olacak, piyasaları ne bekliyor?
Seçimler geride kaldı. Şimdi gözler Borsa ve dövizin sonuçlara nasıl tepki vereceğine çevrildi. Dünya gazetesi yazarı Ufuk Korcan 'hızlı' davranılmaması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan kazandı. Seçimin ardından gözler piyasaların tepkisine odaklandı.

Dünya gazetesi yazarı Ufuk Korcan, bugünkü yazısında belirsizliğin ortadan kalkması nedeniyle piyasa­larda rahatlama olabileceğini ifade etti.

Korcan, bunun hisse senetlerin­de hızlı bir ralli başlayacak anlamına gelmediğini, borsada risk alma iştahının son dönemde iyice düştüğünü kaydetti.

Korcan'ın tespit ve yorumları şöyle:

* Önümüzdeki günlerde hisse bazlı hareketlerin artacağı bir döneme girebiliriz. Bu süreçte mali yapısı güçlü, küresel-böl­gesel konjonktürden fayda sağlayacak, büyüme hikayesi olan hisselerde alımlar artabi­lir.

* Seçimlerin ardından hızla yeni pozisyon açma çabasına da girilmemeli. Endeks hala tehlikeli bölgeden uzaklaşmış değil. Yukarı yönlü hareketin devamı için kritik öneme sa­hip noktaların hacimli geçil­mesi beklenmeli.

Dolar artar mı?

* Seçim öncesinde 20 TL’nin üzerine çıkarak rekor yenileyen dolar/TL’de haftalık bazda yükseliş devam ediyor. Bu trendin destek noktası bu hafta için 19.80 TL seviyesi. Kısmi bir rahatlama bu destek noktasının altında olabilir. Bu senaryoda 18.70 TL civarlarına doğru bir geri çekilme senaryosu üzerinde durulabilir. Gerçek bir rahatlama 18.37–18.57 TL 'nin aşağı geçilmesiyle gerçekleşebilir.

* Özellikle 18.57 TL seviyesine aynı zamanda 50 haftalık hareketli ortalama seviyesine denk gelmesi açısından bir miktar daha fazla dikkat etmekte fayda var. Yukarıda bahsettiğimiz trend çizgisi üzerinde kalınması durumunda da yukarı yönlü seyir riski devam edebilir.

* BIST 100 Endeksi’nde teknik görünüme bakarsak... Endeks haftalık grafikte 6 Mart 2023 haftasında başlattığı düşüş trendinin baskısında. Bu baskıdan kurtulması için bu hafta 4 bin 760 puan seviyelerinin üzerine hacimli bir şekilde çıkmalı. Bu gerçekleşirse bir miktar rahatlama gerçekleyebilir. Ancak asıl önemlisi 2 Ocak 2023 haftasında başlayan ve bu hafta direnç noktası 5 bin 250 puan seviyesine denk gelen trend çizgisi. Bu çizginin altında kalındığı sürece olası yukarı hareketlerin sınırlı kalması beklenebilir. (Kısa Dalga)

Ekonomi