Borsadaki panik, altını güvenli liman yaptı

Borsadaki panik, altını güvenli liman yaptı
Altın Hamas'ın saldırılarının ardından İsrail’in kara operasyonu sinyalini vermesiyle birlikte, neredeyse yedi ayın en büyük artış sürecine girdi.

Gazete Duvar'dan Süleyman Karan'ın aktardığına göre bir önceki hafta cuma gününe kadar 17 Mart’ta sona eren haftadan bu yana, en büyük haftalık yükselişini gerçekleştiren ons altın 1,932.65 dolar seviyesine yükseldi. Gram altın ise cuma günü 1,725 TL oldu.

Altın 'güvenli liman' oldu

Piyasaların gündemini Karan şöyle aktardı:

"Bugün sabah 05.00 itibarıyla 1,710 TL seviyelerinde seyrediyordu. Bir hafta önce, cuma gününe kadar hızlı bir düşüş gösteren altın fiyatları, Hamas’ın sürpriz saldırılarının ardından başlayan savaş koşullarında yeniden sığınılacak liman oldu. Ve artış sürebilir, yatırımcılar şu anda İsrail’in yapacağı kara harekatının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bekliyor. Bu durumda sert bir yükseliş daha beklemek mümkün. Eğer ki savaş bölge ülkelerine yayılırsa altındaki artış trendinin ucu açık görünüyor.

Borsada panik

Bir süredir gerek Borsa İstanbul gerekse küresel ölçekte borsalarda rallinin sonuna gelinip gelinmediği tartışılırken Hamas’ın saldırısı ve ardından savaşın başlamasıyla birlikte tüm borsalarda panik satışları yaşandı. Haftaya gelişmeleri izleyerek başlayacak borsaların kara harekatına da satışla tepki vermesi muhtemel görünüyor. Bu gelişmenin rallinin sonlanacağına yönelik beklentisi olanlarda çıkış eğilimini güçlendirmesi de muhtemel. Satışların derinleşmesi halinde endekste 8,000-8,100 destek seviyesi önem taşıyor. Savaşın yayılması durumunda bu desteğin kırılacağı kesin. Bu sebeple, özellikle bireysel yatırımcıların hisse tercihi yaparken çok dikkatli olması ve spekülatif hisselerden uzak durması gerek. Savaşın yaygınlaşması ihtimalinin arttığını düşünenlerin ise satıp çıkması en iyi hamle olabilir.

Petrol fiyatları: Savaşın gidişatına bağlı

Petrol fiyatları da savaşla birlikte pusuya yatmış bekliyor. Bu savaş olmasaydı bile enerji fiyatlarında artış trendine girilmişti. Beklenti brent petrolün varil fiyatının yıl sonunda 100 dolar olacağıydı. Şu anda 1 varil Brent petrol 90.89 seviyesinde... Yine her şey savaşın gidişatına bağlı... Eğer ki İran ile sıcak bir çatışma gündeme gelir ve Hürmüz Boğazı trafiği etkilenirse petrolün varilinin 150 dolara çıkması işten bile değil. OPEC + üyelerinin bu durumda arzı artırıp artırmayacaklarına göre fiyatlar belirlenecek. Eğer ki arzı artırmazlarsa, işte o zaman petrol fiyatlarının nereye varacağını tahmin etmek güç. Bu süreçte, en önemli petrol üreticilerinden Rusya’nın siyasi açıdan elinin çok güçleneceğini de eklemek gerek." (Kısa Dalga)

Ekonomi