Borsa'da yine devre kesici uygulandı

Borsa'da yine devre kesici uygulandı
Geçen haftanın son işlem gününde sert düşüş yaşayan ve iki kere devre kesici uygulanan borsa tarafında yeni hafta olumsuz fiyatlamalarla başladı. Satışların hızlanmasının ardından yeni haftanın ilk işlem gününde de devre kesici uygulandı.

Günlük yüzde 5 düşen Borsadayine devre kesici uygulandı.

BloombergHT'de yer alan habere göre, BIST 100 endeksinde Cuma günü yaşanan sert düşüşün ardından, endeks yeni haftanın ilk işlem gününe dalgalı seyirle girdi.

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 3,71 düşüşle 2 bin 7 puandan başladı. Ardından endeks yüzde 1'in üzerinde yükselişle artıya geçti. Endekste takip eden bölümde ise satışlar hızlandı ve saat 15:53:55 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girdi. Borsa Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durduruldu.

Borsadan yapılan açıklamada işlemlerin 16:23'te tekrar başlayacağı ifade edildi.

Borsa İstanbul yönetimi piyasalar açılmadan önce BIST 50 endeksindeki paylarda açığa satışa bugün için yukarı adım kuralı getirildiğini duyurmuştu.

Buna göre; açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Cuma günü iki kez endeks bazlı devre kesici uygulandı

Cuma günü bu yılın mart ayından sonra ilk defa devre kesici giren endekste, kayıplar gün içerisinde yüzde 9’u aştı. BIST 100 endeksi günü yüzde 8,52 kayıpla 2084 puandan sonlandırdı.

Bloomberg HT'nin piyasa uzmanlarından alınan bilgilere göre, son dönemde kredili işlemlerin yüksek seviyede olması dolayısıyla satışlarla birlikte bu pozisyonlar hızla kapandı. Ayrıca algoritma işlemler satışların boyutunun derinleşmesine neden oldu. Piyasa tepkisinde yabancı kurumdan gelen yüklü miktardaki satış ve yurtiçi yatırımcıların panik satışları etkiliydi.

Teknik düzeltme ve kar realizasyonları da önemli unsurlar arasında yer aldı. Diğer taraftan, bazı uzmanlar reel sektörden gelen mesajlarında etkili olduğunu paylaştı. Cuma günü banka sermaye yeterlilik rasyolarını, kur artışına karşı koruyabilmek için çalışma yaptığına dair haberler ve bazı sanayi odalarının kur artışına dair endişe duyduklarını aktarması etkili oldu.

TIKLAYIN - Borsa İstanbul'da 2 kez devre kesici uygulandı

Ekonomi