Borsadan 2 haftada 1 milyondan fazla yatırımcı kaçtı

Borsadan 2 haftada 1 milyondan fazla yatırımcı kaçtı
288 hisse senedinde yaşanan değer kaybı, zarar baskısı altındaki yeni yatırımcı kaçışlarına da yol açtı. Halka arzların durması ve borsada yıl sonunda yoğunlaşan satışlar borsa yatırımcısının çıkışını hızlandırdı.

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 13 Aralık'ta 8 milyon 601 bin 632 ile tarihi zirvesine ulaştı. Ancak, 16 işlem gününde 1 milyon 180 kişi azalarak 4 Ocak 2024 itibariyle 7 milyon 601 bin 452'ye düştü. Bu, 2023 yılının son çeyreğinde yaşanan sert kayıpların ve halka arzların durmasının etkisiyle oldu.

Halk TV'nin derlediği bilgilere göre; yatırımcıların borsadan çıkışının nedenleri:

Yıl sonunda yoğunlaşan satışlar: 2023 yılının son çeyreğinde, küresel enflasyonist baskılar ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi faktörler nedeniyle küresel piyasalarda sert satışlar yaşandı. Bu satışlar, Borsa İstanbul'u da etkiledi ve BİST100 endeksi yıl sonunda yüzde 18'e yakın değer kaybetti. Bu kayıplar, yatırımcıların borsadan çıkışına neden oldu.

Risksiz getiride yükselen avantaj: 2023 yılının sonunda, Türkiye'de faiz oranlarında kademeli artışlar başladı. Bu artışlar, risksiz getiride yükselen avantaj yarattı ve yatırımcıların borsadan çıkarak daha az riskli yatırımlara yönelmesine yol açtı.

Halka arzların durması: Sermaye Piyasası Kurulu, 7 Aralık 2023 tarihinden bu yana yeni halka arz başvurularına onay vermiyor. Bu durum, borsada yeni yatırımcı girişini sınırladı ve mevcut yatırımcıların da borsadan çıkışına neden oldu. (Kısa Dalga)

Ekonomi