Borsadan sadece küçük yatırımcı değil, 'baronlar' da çıkıyor

Borsadan sadece küçük yatırımcı değil, 'baronlar' da çıkıyor
2023 senesinde piyasadan çekilmedeki rakamlar dikkatleri İstanbul Borsası'na çevirmişti. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada portföyü 1 milyon TL üzerinde olan büyük yatırımcı sayısı Aralık ayında bir önceki aya göre 20 bin 904 azaldı.

Son dönemde yatırımcı sayısı azalan Borsadan büyük yatırımcı grubunun da çıkış yaptığı görülüyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada yönetilen portföyün yüzde 80'ini elinde tutan portföyü 1 milyon TL üzerindeki büyük yatırımcıların sayısı Aralık 2023 itibariyle 186 bin 632'ye indi. Kasım ayında bu yatırımcıların sayısı 207 bin 536 kişiydi. Böylelikle Aralık ayında yaklaşık 21 bin büyük yatırımcının borsadan çıktığı görüldü.

Portföyü 1 milyon TL üzerindeki büyük yatırımcıların sayısı 2023 yılının Eylül ayında 217 bin 728 ile rekor seviyeye çıkmıştı.

BloombergHT'nin yer verdiği bilgilere göre; büyük yatırımcıların borsaya yönelik ilgisi 2022 yılının son bölümünde başlamıştı. 2022'nin Kasım ayında büyük yatırımcı sayısı ilk kez 100 bin barajını aşmıştı. 2020 yılının başında borsada sadece 13 bin 964 büyük yatırımcı bulunuyordu. Bu verileri değerlendirirken enflasyonist ortamı da dikkate almak gerekiyor. Enflasyonun hızla seyrettiği ortamda 1 milyon TL'lik eşik de birçok yatırımcı için daha rahat aşılabilecek bir eşik haline gelmişti.

Portföy değeri de düşüyor

Büyük yatırımcıların sayısı azalış gösterirken, yönettikleri portföy değerinin de gerilediği görüldü. MKK verilerine göre portföyü 1 milyon TL üzerindeki yatırımcıların yönettiği portföy Aralık ayı itibariyle 3,74 trilyon TL'ye geriledi. Kasım ayında büyük yatırımcıların portföy büyüklüğü 3,95 trilyon TL olarak kaydedilmişti.

Büyük yatırımcıların portföy büyüklüğünde de rekor seviye 4,26 trilyon TL ile Eylül 2023'te izlenmişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi