Brezilya Devlet Başkanı Lula: Ukrayna'ya mühimmat göndermeyeceğiz

Brezilya Devlet Başkanı Lula: Ukrayna'ya mühimmat göndermeyeceğiz
Brezilya Devlet Başkanı Lula, “Brezilya, Ukrayna'yla Rusya arasındaki savaşta kullanılacak mühimmat göndermekle ilgilenmiyor. Brezilya bir barış ülkesidir” dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u başkent Brazilya'da Planalto Sarayı'nda ağırladı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Lula, ülkesinin Ukrayna'ya mühimmat göndermeyeceğini söyledi.

Sol.org’da yer alan habere göre, Lula, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Brezilya, Ukrayna'yla Rusya arasındaki savaşta kullanılacak mühimmat göndermekle ilgilenmiyor. Brezilya bir barış ülkesidir. Şu anda, barışı kimin istediğini bilmemiz lazım. Barış, şu ana kadar çok az kullanılan bir kelime oldu" dedi.

“Barışı inşa edecek ülkeler kulübü hedefliyoruz”

Scholz'la görüşmesinin ardından bir basın toplantısı da düzenleyen Lula, Çin, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerle birlikte "dünyada barışı inşa edecek ülkeler kulübü" oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Ukrayna'da çatışmanın bitirilmesi konusunda Çin'in önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Lula, Ukrayna ve Rusya arasında barış sağlanmasını ele almak için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le Mart'ta görüşeceğini bildirdi.

Lula, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le birlikte müzakere masasına oturmak için "yeterli güce sahip" bir grup oluşturmanın gerekliliğinden söz etti.

Lula, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin güçlü, daha temsili olmasını ve dünyanın ihtiyacı olan dili konuşmasını istiyoruz" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun "hata" olduğunu söyleyen Lula, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO'ya girme isteğinin savaşın olası nedenleri olduğuna işaret etti.

Diğer yandan, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ve Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro da Ukrayna'ya silah göndermeyi reddederek, barıştan yana olduklarını açıkladı. (Kısa Dalga)

Dünya