Brezilya'da 1500 kişi gözaltında

Brezilya'da 1500 kişi gözaltında
Brezilya'da, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Federal Yüksek Mahkeme'yi basan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1500 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, çıkan olayların da kontrol altına alındığı bildirildi.

Brezilya'da Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçileri başkentte Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi bastı, Başkanlık Sarayı'nı kuşattı. Güvenlik güçleri daha sonra tüm binalarda kontrolü sağladı. Ülkede OHAL ilan edildi.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi.

Yetkililerden yapılan son açıklamada, pazar günü Ulusal Kongre baskınına karışan 1500 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.


Adalet Bakanı Flavio Dino, yaptığı basın toplantısında Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye yönelik yapılan saldırıların ardından güvenliğin büyük ölçüde sağlandığını söyledi.

Bolsonaro hastanede

Bu arada eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun karın ağrısı şikayetiyle Florida'da bir hastaneye kaldırıldığı, eşi tarafından duyuruldu. Bolsonaro’nun Pazartesi günü Orlando kenti yakınlarındaki bir hastaneye götürüldüğü bildiriliyor.

Eski cumhurbaşkanı 2018'de bıçakla yaralanmıştı ve o zamandan beri karın bölgesi ile ilgili sorun yaşıyor.

Jair Bolsonaro’nun eşi Michelle, Pazartesi günü Instagram hesabından kocasının karın rahatsızlığı nedeniyle gözlem altında olduğunu doğruladı.


Ekim seçimleri


Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Lula da Silva yüzde 50.9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49.1 oy almıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı. Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti. (Kısa Dalga)

Dünya