Brezilya’da Bolsonaro destekçisinden bombalı saldırı girişimi

Brezilya’da Bolsonaro destekçisinden bombalı saldırı girişimi
Brezilya'da bir Bolsonaro destekçisi, ordunun OHAL ilan etmesi için kargaşa yaratmak amacıyla bombalı saldırı yapmaya çalışırken yakalandı.

Brezilya polisi, 1 Ocak'ta devlet başkanı olarak göreve başlayacak solcu aday Lula da Silva'nın devir teslim töreni öncesinde "kaos yaratmak" için bomba patlatmaya çalıştığı iddiasıyla bir kişiyi tutukladı.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, polis yetkilileri yaptığı açıklamada, şüphelinin bombayı başkent Brasilia'daki havaalanı yakınlarında bir akaryakıt kamyonuna yerleştirdiğini ancak patlamadığını belirtti.

“Komünistlerin hâkimiyet kurmasını önlemek için”

Tutuklanan şüpheli, polise verdiği ifadede, eylemi görevi 1 Ocak'ta bırakacak aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileriyle birlikte planladığını söyledi. Polis, şüphelinin işbirlikçilerini yakalamak için soruşturma başlattı.

12 Kasım’da Brasilia'ya geldiğini söyleyen 54 yaşındaki şüpheli, eylemlere katılan bir grup eylemciyle birlikte, "Komünistlerin Brezilya'da hâkimiyet kurmasını önlemek için ordunun müdahalesini kışkırtmaya" karar verdiklerini, yemin töreninin yapılmasını durdurmak umuduyla orduyu olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmeye zorlamak için başkentte bir dizi bomba patlatmayı planladıklarını itiraf etti.

Brasilia Polis Şefi Robson Cândido düzenlediği basın toplantısında, söz konusu saldırıyı planlayan grubun "Brasilia havaalanında park halindeki bir akaryakıt kamyonuna yerleştirdiği bombayı patlatmayı denediğini ancak mekanizmanın çalışmaması sebebiyle patlamanın gerçekleşmediğini" dile getirdi.

Durumu fark eden kamyon şoförünün polise ihbarda bulunmasının ardından takibe başlayan polis ekipleri, grubun silah ve mühimmat depoladığı bir evi de tespit etti.

Brezilya'da ekim sonunda düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten solcu aday Lula da Silva yüzde 50.9, Bolsonaro ise yüzde 49.1 oranında oy almıştı.

Dünya