Brezilya'da Bolsonaro hakkında soruşturma

Brezilya'da Bolsonaro hakkında soruşturma
Aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Bolsonaro, devir teslim törenini beklemeden ülkeyi terk etmişti.

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında Kongre baskınını kışkırttığı suçlamasıyla soruşturma başlatılmasına karar verdi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, Başsavcılık, Bolsonaro hakkında Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında payının olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yüksek Mahkemeye sunulan ve kabul edilen dilekçede Bolsonaro'ya yönelik, "Brezilya'da vandalizm ve şiddet olaylarıyla sonuçlanan antidemokratik eylemlerin kışkırtılmasında payının olduğu suçlaması, soruşturmanın bir parçası olmalı. Bu dilekçede yer alan olgular ile daha geniş kapsamlı olan soruşturmanın amacı arasında kanıtsal bir bağlantının varlığı inkâr edilmemektedir. Bu nedenle, sanık tarafından 8 Ocak 2023 öncesi ve sonrasındaki uygulamaları göz önüne alındığında küresel soruşturmayı haklı kılıyor" denildi.

Brezilya'da Ekim 2022'de yapılan devlet başkanlığı seçimini solcu Luiz Inacio Lula da Silva’nın kazanmasının ardından aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, devir teslim törenini beklemeden ülkeyi terk etmişti.

Bolsonaro destekçileri ise önce günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri “yönetime müdahale etmeye” çağırmıştı.

Bolsonaro yanlıları, 8 Ocak'ta ise Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına girerek etrafı savaş alanına çevirmişti. Güvenlik güçleri Bolsonaro destekçilerini bu binalardan çıkartarak kontrolü sağlamıştı. Kongre ve diğer devlet binalarına yapılan baskına karıştıkları gerekçesiyle 1800 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Dünya