Brezilya, Bolsonaro kabusundan uyandı: Lula kazandı

Brezilya, Bolsonaro kabusundan uyandı: Lula kazandı
Brezilya'da oldukça çekişmeli geçen seçimleri solcu İşçi Partisi'nin adayı Lula kazandı. Lula, seçim zaferinden sonraki ilk açıklamasında "Barış, sevgi ve umudun yeni zamanlarında yaşayacağız" dedi.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, başkanlık seçimlerinde rakibi Jair Bolsonaro'yu çekişmeli geçen seçim sonunda yenmeyi başardı.

Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi'nin sonuçlarına göre, seçimlerde 60 milyonun üzerinde seçmenin oyunu alan Lula yüzde 50,90 oy oranına ulaştı. Lula'nın rakibi, görevdeki devlet başkanı Bolsonaro ise yaklaşık 58 milyon oyla yüzde 49,10 oranında kaldı.

Oldukça çekişmeli geçen seçimlerde, Federal Otoyol Polisi'nin (PRF) Lula'nın desteğinin en güçlü olduğu yoksul kuzeydoğu bölgesinde seçmenleri taşıyan otobüslere yasadışı yollarla barikat kurarak oy kullanmalarını engellediği iddiaları gündeme geldi. Brezilya'daki seçimleri yöneten Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) kimsenin oy kullanmasının engellenmediğini ve yollardaki tüm polis operasyonlarının durdurulduğunu ve soruşturulacağını söyledi.

Barış, sevgi ve umudun yeni zamanları

São Paulo'daki bir otelde gazetecilere hitap eden Lula, ülkesini yeniden birleştirme sözü verdi.

Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapse atıldıktan sonra Bolsonaro'nun iktidarı ele geçirdiği 2018 seçimlerine katılamayan 77 yaşındaki Lula, "Barış, sevgi ve umudun yeni zamanlarında yaşayacağız" dedi.

Lula "Beni canlı canlı gömmek istediler. 215 milyon Brezilyalı için yöneteceğim, sadece bana oy verenler için değil. İki Brezilya yok. Biz tek bir ülkeyiz, tek bir halkız, büyük bir ulusuz. Bölünmüş ve sürekli kavga halinde bir ülkede yaşamak kimsenin yararına değildir. Her Brezilyalının her gün kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yiyebilmesini garanti altına alma görevimiz var ve bu bir kez daha hükümetimin önceliği olacak" dedi.

Son 4 yıl korkunç geçti

İngiliz Guardian'ın haberine göre, Paulista Caddesi'nde coşkulu Lula destekçileri, sadece Lula'nın gelişini değil aynı zamanda bir çevre trajedisi yaratan ve yaklaşık 700 bin Brezilyalının Covid'den öldüğü radikal sağcı Bolsonaro'nun düşüşünü kutlamak için toplandı.

"Hayalimiz gerçek oluyor. Özgür olmamız gerekiyor" diyen 62 yaşındaki sosyal aktivist Joe Kallif "Brezilya çok tehlikeli bir yerdeydi ve şimdi özgürlüğümüzü geri alıyoruz. Son dört yıl korkunç geçti" dedi.

19 yaşındaki öğrenci Gabrielly Soares, sosyal politikaları sayesinde üniversite eğitimi almasına yardımcı olan bir liderin zaferini kutlarken "Bu, iktidarda en alttakileri önemseyen birine sahip olacağımız anlamına geliyor. Şu anda çoğunluğu, bizi, LGBT bireyleri umursamayan bir kişi var. Bolsonaro kötü bir insan. Başkaları için zerre kadar empati ya da dayanışma göstermiyor. Başkan olarak devam etmesinin hiçbir yolu yok" dedi.

İlk turda yüzde 48 almıştı

Devlet Başkanlığı seçiminin ilk turu 2 Ekim Pazar günü 11 adayın katılımıyla gerçekleştirilmiş, hiçbir aday oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamadığı için önde giden iki aday ikinci tura kalmıştı.

İlk turda Lula olarak bilinen eski başkan Luiz Inácio Lula da Silva oyların yüzde 48.4'ünü alarak birinci olmuştu. İşçi Partili Lula, yolsuzluk suçlamasıyla görevden alınmış ve bir süre hapiste kalmış, ancak daha sonra mahkumiyeti iptal edilmişti.

İlk turda ikinci sırada yer alan aday, sağcı bir popülist olan görevdeki başkan Jair Bolsonaro'ydu. Oyların yüzde 43'ünü alarak anketlerin tahmininden daha yüksek bir oy oranına ulaşmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya