Brezilya'dan Sputnik V aşısına onay çıkmadı

Brezilya'dan Sputnik V aşısına onay çıkmadı
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA), Rus Covid-19 aşısı Sputnik V'ye onay vermedi.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA), Rus Covid-19 aşısı Sputnik V'ye onay vermedi. Ülkedeki birçok eyalet yönetiminin Rus aşısına yönelik talebini değerlendiren kurum, aşının "etkinliği" ve "güvenilirliği" konusunda yeterli veri olmamasından dolayı Sputnik V'nin ithal edilmesine karşı çıktı. 

Euronews'in haberine göre, ANVISA Başkanı Antonio Barra Torres yaptığı açıklamada, "Milyonlarca Brezilyalının, çok zorlu bir süreçten geçtiğimiz sırada uygun güvenlik, etkinlik ve kalite testlerinden geçirilmemiş bir ürünle karşı karşıya kalmalarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Sputnik V aşısı, Amerika ve Avrupalı sağlık düzenleme kurumlarından henüz onay alamadı. Brezilya'da, sağlık düzenleme otoritesi uzmanlarının aşı hakkında ilettikleri "şüphelerden" dolayı onay çıkmadığı ifade ediliyor.  

Brezilya 23 Şubat'ta Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısına geniş çaplı kullanım izni vermişti. Çin aşısı CoronaVac ve AstraZeneca-Oxford'un Covid-19 aşısı da ANVISA'dan acil durum yetkisi almıştı.

Covid-19 kaynaklı salgının en ağır etkilerinin yaşandığı Brezilya'da şu ana kadar 14 milyon 370 bin vakaya rastlandı, can kaybı ise 392 bini aşmış durumda.

61 ÜLKEDE TESCİL EDİLDİ

Rusya Covid-19'a karşı ürettiği ve Türkiye'de de üretimine başlanacak Sputnik V'nin, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildiğini bildiriyor.

5 Aralık 2020 -31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya'da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtiliyor.

"SİYASİ NEDENLERDEN KAYANAKLANIYOR"

Öte yandan, RBC'nın haberine göre, Sputnik V aşısının üreticileri, Brezilya'nın onay vermeme kararının siyasi olduğunu düşünüyor. Aşının resmi Twitter hesabında yer alan bir raporda, "Sputnik V'in onaylanmasındaki gecikmeler, ne yazık ki, siyasi nedenlerden kaynaklanıyor, bilgiye erişimle bağlantılı hiçbir şey yok" deniyor.

Kremlin Sözcüsü Peskov ise Brezilya resmi makamlarıyla temasın sürdüğünü belirtti ve "Sputnik V aşısı ile ilgili kuşku olması münkün değil" dedi.
Mart ayında, Sağlık Brezilyalı Bakanlığı, Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile aşı 10 milyon doz aşı yollanması için anlaşma sağlanmıştı. (AJANSBİZİM)

Sağlık