Brezilya'nın eski lideri Lula 'ezber bozdu': Savaştan Putin kadar Zelenskiy de sorumlu

Brezilya'nın eski lideri Lula 'ezber bozdu': Savaştan Putin kadar Zelenskiy de sorumlu
Brezilya'da ekim ayındaki seçimleri kazanması beklenen eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Ukrayna'daki savaşı değerlendirdi: Zelenskiy, savaştan Putin kadar sorumlu. Biden ve Avrupalı liderlerin de sorumluluğu var.

Brezilya'nın eski devlet başkanı olan ve ekim ayındaki başkanlık seçimlerini kazanması beklenen Luiz Inácio Lula da Silva, Ukrayna'daki savaş konusunda 'ezber bozan' açıklamalar yaptı. Lula, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de Rusya lideri Vladimir Putin kadar suçlu olduğunu söyledi. Brezilyalı siyasetçi, ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Birliği'nin de savaşta sorumluluğu olduğunu belirtti.

Time dergisine konuşan Lula, Batılı liderlerin Zelenskiy'yi alkışlamasının 'sorumsuzca' olduğunu, bunu yaparak kapalı kapılar ardındaki müzakerelerle savaşa son vermeye odaklanmak yerine savaşı teşvik ettiklerini söyledi. Solcu lider, "Ukrayna devlet başkanının televizyonda konuştuğunu, alkışlandığını, bütün Avrupalı parlamenterler tarafından ayakta alkışlandığını görüyorum. Bu adam, savaştan Putin kadar sorumlu" dedi.

ZELENSKİY'Yİ TAŞLADI: SEN TELEVİZYONA ÇIKABİL DİYE...

Lula, Zelenskiy'nin, Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması yönünde Rusya'dan gelen çağrıları kabul etmiş olması ve bunun yerine, bir ihtilaftan kaçınmak için Putin'le müzakere etmesi gerektiği yorumunu yaptı. Zelenskiy'nin eski bir aktör olmasına atıf yapan Lula, "Ciddi bir diyalog görüyor olmalıydık. Tamam, hoş bir komedyendin. Ama sen televizyona çıkabilesin diye biz savaşmayalım" diye konuştu.

'BIDEN UÇAĞA ATLAYIP MOSKOVA'YA GİDEBİLİRDİ'

Lula, ABD Başkanı Biden ve AB liderlerini de Rusya'nın şubattaki işgalinden önce müzakere edilebilmesi için yeterince adım atmamakla da suçladı. "ABD'nin çok fazla siyasi nüfuzu var ve Biden savaştan kaçınabilirdi" diyen Lula, "Biden bir uçağa atlayıp Putin'le konuşmak için Moskova'ya gidebilirdi. Bir liderden beklediğiniz yaklaşım budur" ifadelerini kullandı.

'ABD VE AB DE SUÇLU'

ABD ve AB'nin 'Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağını' söyleyerek bu işgalden kaçınmış olabileceğini belirten Lula, "Putin Ukrayna'yı işgal etmemeliydi. Fakat tek suçlu Putin değil. ABD ve AB de suçlu" diye konuştu.

SEÇİMLERİ KAZANMASI BEKLENİYOR

Time dergisinin bu haftaki sayısında kapağına taşıdığı Lula'nın, ekim ayında düzenlenecek seçimlerde aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'yu yenilgiye uğratarak yeniden başkanlık koltuğuna oturması bekleniyor. 76 yaşındaki Lula, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından aklanmıştı.

'KÖPRÜ KURUCU' BAŞKAN

Lula, iki dönem süren başkanlığında, Brezilya'nın uluslararası gücünü artırmasıyla dikkat çekmişti. Solcu lider, ABD'nin eski başkanı George W. Bush'dan Venezuela'nın eski lideri Hugo Chávez ve İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinecad'a uzanan geniş bir yelpazedeki liderlerle diyaloğa dayalı iyi ilişkiler kurmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya