Brezilya’nın ve solun popüler ismi Lula kimdir?

Brezilya’nın ve solun popüler ismi Lula kimdir?
Luiz Inácio Lula da Silva, bilinen adıyla Lula, 30 Ekim 2022’de yapılan başkanlık seçiminin ikinci turunda Brezilya'nın 39. Devlet Başkanı oldu.

Lula, 27 Ekim 1945'te, 8 çocuklu bir ailenin 7. çocuğu olarak dünyaya geldi.

Lula, 10 yaşına kadar okumayı öğrenemedi ve ikinci sınıftan sonra çalışmak ve ailesine yardım etmek için okulu bıraktı. İlk işi 12 yaşında ayakkabı boyacılığı ve sokak satıcılığıydı. On dört yaşına geldiğinde bir depoda resmi bir işi vardı.

Bir otomobil parçaları fabrikasında pres operatörü olarak çalışırken 19 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu sol elinin küçük parmağını kaybetti. Bu deneyim İşçi Sendikasına katılma konusundaki ilgisini artırdı. O sıralarda sendikal faaliyetlere dahil oldu ve birkaç önemli sendikal görevde bulundu.

Kardeşi Frei Chico'dan ilham alan Lula, Villares Metals S.A.'da çalışırken işçi hareketine katıldı ve istikrarlı bir şekilde yükseldi. São Bernardo do Campo ve Diadema Çelik İşçileri Sendikası'nın başkanlığına 1975 yılında seçildi. 1970'lerin sonunda, Brezilya askeri yönetim altındayken, Lula büyük grevler de dahil olmak üzere sendikal faaliyetlerin örgütlenmesine yardımcı oldu. İş mahkemeleri grevleri yasadışı buldu ve Lula bir ay hapse atıldı.

10 Şubat 1980'de, aralarında Lula'nın da bulunduğu bir grup akademisyen, entelektüel ve sendika lideri İşçi Partisi'ni kurdu.

Lula, 2002 Brezilya genel seçimlerinde zafere ulaşmadan önce üç kez devlet başkanlığı için yarıştı ancak kazanamadı.

Yoksullukla mücadele

Devlet Başkanı seçildikten sonra yoksullukla mücadele etmeyi ve işçi sınıfının konumunu yükseltmeyi amaçlayan kapsamlı sosyal programları uygulamaya koydu. Lula, İran'ın nükleer programı ve iklim değişikliği ile ilgili faaliyetler de dahil olmak üzere uluslararası konularda önemli bir rol oynadı ve "uluslar arasındaki güç dengesini değiştirmek için cüretkar hırsları olan bir adam" olarak tanımlandı.

Brezilya tarihinin en popüler siyasetçilerinden biri olarak anılan Lula, görevdeyken de dünyanın en popüler siyasetçilerinden biriydi. 40 yıldır sigara içen Lula'ya 2011 yılında gırtlak kanseri teşhisi konuldu ve kemoterapi görerek başarılı bir şekilde iyileşti.

Cezaevinden çıktı, yeniden başkan oldu

Temmuz 2017'de Lula, tartışmalı bir davada kara para aklama ve yolsuzluk suçlarından mahkum edildi ve dokuz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davanın federal yargıcı Sergio Moro, daha sonra Jair Bolsonaro hükümetinde Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı oldu. Lula Nisan 2018'de tutuklandı ve 580 gün hapis yattı.

Kasım 2019'da Yüksek Federal Mahkeme, temyiz süreci devam eden tutuklamaların hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve Lula cezaevinden tahliye edildi. Mart 2021'de Yüksek Mahkeme Yargıcı Edson Fachin, Lula'nın davası üzerinde uygun yargı yetkisine sahip olmayan bir mahkeme tarafından yargılandığı için tüm mahkumiyetlerinin iptal edilmesi gerektiğine karar verdi.

Fachin'in Nisan 2021'de diğer Yüksek Mahkeme Yargıçları tarafından da onaylanan kararı, Lula'nın siyasi haklarını iade etti. Yüksek Federal Mahkeme daha sonra Mart 2021'de yolsuzluk davasına bakan yargıç Moro'nun taraflı olduğuna hükmetti. Moro'nun Lula aleyhine açtığı tüm davalar 24 Haziran 2021'de iptal edildi ve Lula'nın 2022 seçimlerinde yeniden başkan adayı olmasına izin verildi. (Kısa Dalga)

Dünya