Bu da oldu: ABD'de 'yapay et'e onay verildi

Bu da oldu: ABD'de 'yapay et'e onay verildi
ABD bir şirket, laboratuar ortamında yapay et üretti, Gıda ve İlaç Dairesi de “insan tüketimi için güvenli” raporuyla üretime izin verdi.

Ulaşılması zor olsa da sofraların aranan gıda ürünü ette yeni bir dönemin ilk adımı atıldı. ABD’de bir şirket, laboratuarda “et” üretti, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Kaliforniyalı şirketin ürettiği ete, “insan tüketimi için güvenli” diyerek onayladı.

Halk TV’nin, CNBC’ye dayanarak verdiği haberine göre; FDA, Memphis Meats olarak bilinen Upside Foods'a, tavuklardan canlı hücreler almak ve laboratuvar ortamında yetiştirilmiş hayvan hücresi gıdası üretmek için hücreleri kontrollü bir ortamda büyütmek üzere hayvan hücre kültürü teknolojisini kullanma izni verdi.

FDA’dan onay alan şirket, ABD Tarım Bakanlığı tarafından da denetlendikten sonra ürünlerini piyasaya sürebilecek. FDA Komiseri Robert Califf ve FDA'nın Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi Direktörü Susan Mayne yaptıkları açıklamada, "Dünya bir gıda devrimi yaşıyor ve ABD FDA'sı gıda tedarikinde inovasyonu desteklemeye kararlı" dedi.

İki milyar dolardan fazla yatırımla desteklenen küresel yapay et endüstrisinin, hayvansal gıda üretiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltarak, gıda sisteminin daha sürdürülebilir hale getirilmesinde ve iklim değişikliğinin hafifletilmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

BAŞKA ŞİRKETLER DE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

FDA'nın güvenlik onayı sadece Upside ürünleri için geçerli olsa da, ajans yapay hayvan hücreli gıda ve üretim süreçleri geliştiren başka firmalarla da çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Kurum, deniz ürünleri hücrelerinden yapılanlar da dahil olmak üzere, yapay hayvan hücrelerinden yapılan farklı ürün türleri hakkında birden fazla firmayla görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Upside Foods'un CEO'su ve kurucusu Uma Valeti yaptığı açıklamada, "Bu, gıda tarihinde bir dönüm noktasıdı. Bu dönüm noktası et üretiminde yeni bir çağa doğru atılan önemli bir adımı işaret ediyor ve ABD'li tüketicilerin yakında doğrudan hayvan hücrelerinden yetiştirilen lezzetli etleri yeme şansına sahip olacakları için çok heyecanlıyım" ifadelerini kullandı.

Sağlık