Bu hafta ekonomi gündemi yoğun: Kur, yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başlıyor

Bu hafta ekonomi gündemi yoğun: Kur,  yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başlıyor
Kur, yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başlıyor. Yurt içinde beklenen bir verinin olmadığı haftanın ilk günü, yurt dışında Almanya enflasyon rakamları takip edilecek. ABD piyasaları ise bugün kapalı. B

Haftalık bazda yüzde 3’e yakın yükseliş kaydeden dolar/TL, cuma kapanışında 16,28'lere doğru gerilemişti. Dünya gazetesinin haberine göre kur, yeni haftaya 16,36 seviyelerinde başlıyor. Yurt içinde beklenen bir verinin olmadığı haftanın ilk günü, yurt dışında Almanya enflasyon rakamları takip edilecek. ABD piyasaları ise bugün kapalı. Bugün Türkiye Bankalar Birliği 65. Olağan Genel Kurulu var. Genel kuruldan piyasaya yansıyacak mesajlar da önemli.

Petrol fiyatları, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasının da aralarında olduğu 6'ncı yaptırım paketini görüşeceği toplantı öncesi 2 ayın en yüksek seviyesinde. Brent petrol 120 doların üzerini görürken, Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 115 doların üzerinde.

Uluslararası piyasada altının onsu ise 1862 dolardan işlem görüyor.

Piyasalar yoğun veri gündeminin olduğu bir haftayı daha karşılıyor. Yurt içinde başta enflasyon ve büyüme olmak üzere, dış ticaret, PMI gibi birçok kritik veri takip edilecek. Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enflasyona rağmen güçlü ihracat desteğiyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7,2 büyüdüğü düşünülüyor.

Büyüme Salı günü 10:00’da açıklanacak. Türkiye ekonomisi, 2021'in son çeyreğinde yüzde 9,1 ve tamamında yüzde 11 büyüme kaydetmişti. Tırmanışın devam ettiği enflasyonda ise yıllık TÜFE’nin mayısta yüzde 77’ye doğru artış kaydetmesi bekleniyor.

Ekonomi