Buldan: Bir yılı size ödül olarak hiç kimse vermeyecek, gideceksiniz

Buldan: Bir yılı size ödül olarak hiç kimse vermeyecek, gideceksiniz
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçmenden “bir yıl” isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bu ülkenin, halkların, toprakların, coğrafyanın bırakın size bir yıl bir gün dahi tahammül edecek gücü kalmamıştır” diye seslendi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, 20 Şubat depreminin ardından Hatay’a geldi. İlk olarak İskenderun’a gelen Buldan’a, Kürt siyasetçiler Ahmet Türk, Sırrı Sakık, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerin başkan ve sözcüleri eşlik etti.

Heyet, İskenderun Kriz Koordinasyon Merkezinde açıklama yaptı.

Ahmet Türk, yaptığı konuşmada, “Halklarımız birinci gün harekete geçti. Yaraları sarmaya, azaltmaya yönelik büyük bir çaba gösterdi. Ama ne yazık ki devlet 3-4 günde bırakın halka ulaşmayı halka ulaşmak isteyenleri bile engelleyen bir tavır ve tutum içinde oldu. Elbette bu felaketin en büyüğü iktidarın yarattığı felakettir. Deprem üzerinden ikinci bir felaketin yaratılmasıdır. Yalnız şunu gördük bu ülkede Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla herkes bu felakette mağdur olan depremzedelerin yaralarını, acılarını azaltmaya yönelik büyük bir çaba gösterdiler. Bu gelecek için bize büyük bir umut verdi. Halklarımızın ortaklaşması, halklarımızın dayanışma içinde olması bizler için çok önemlidir” dedi.

Depremin yarattığı felaketin kısa sürede giderilemeyeceğini söyleyen Türk, “Acıları azaltmak için uzun süreli bir çaba içinde olacağız, halkımızla dayanışma içinde olacağız” diye konuştu.

“Depremden sonra ortada olmayanlar şimdi enkazları kaldırmak için seferber olmuşlar”

pervin-buldan-ahmet-turk.jpeg

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Bugün burada bir kez daha acının ne kadar büyük olduğunu, bu yıkım ve felaketin ne kadar büyük olduğunu gözlerimizle gördük. Acı büyük yıkım büyük ancak bütün bunlar karşısında büyük bir dayanışmanın olduğunu da gördük. Belki de bizleri ayakta tutan tek şey bu tür afetlerde dayanışmadır, birlikte omuz omuza yürümektir ve dayanışmanın acıyı hafifletmesinin bize verdiği güçtür” dedi.

Enkaz başında yakınlarının cenazesinin çıkmasını bekleyen insanlar olduğunu söyleyen Buldan, çadır eksikliğine dikkat çekti. Buldan, “İlk günlerde bulunamayan iş makinaları bugün bakıyoruz ki enkazları kaldırmak için sıraya girmişler. Depremden sonra ortada olmayanlar bugün bir seferberlik içerisinde iş makinalarını enkazların olduğu yerde kullanmaya başlamışlar” dedi.

Buldan, cenazelerin vücut bütünlüğü bozulmadan enkazdan çıkarılması ve dini vecibeleri yerine getirilerek gömülmesinin önemli olduğunu söyledi.

“Hesap vere vere gideceksiniz”

Buldan, “Sanki bu depremde hiçbir sorumlulukları yokmuş gibi davrananlar şunu bilsin ki hesap vereceksiniz. Binlerce insanımızın enkaz altında kalmasından dolayı hesap vereceksiniz. Bu halk sizlerden hesap soracak. 20 yıldır topladığınız yaklaşık 40 milyar dolarlık deprem vergisini, depremin dışında her yerde çar çur etmenizden dolayı insanlar sizden hesap soracak. Dolayısıyla bütün bunlar yaşanırken ‘bana bir yıl verin’ diyen Cumhurbaşkanına sesleniyoruz; bu ülkenin, halkların, toprakların, coğrafyanın bırakın size bir yıl bir gün dahi tahammül edecek gücü kalmamıştır. Bir yılı size ödül olarak hiç kimse vermeyecek çünkü gideceksiniz. Bu halk sizden hesap soracak, hesap vere vere gideceksiniz.

“Bu afetlerden kurtulmanın ilk adımı AKP-MHP iktidarını göndermektir. Bu halklara yaşattığınız acının verdiğiniz zulmün artık bundan ötesi olmadığını bilerek, herkesin, Türkiye halklarının, kamuoyunun bu bilinçle AKP’nin artık siyasi arenadan ve tarihten silinmesi için birlikte hareket etme zamanı gelmiştir. Mücadele önemlidir, örgütlülük önemlidir, dayanışma önemlidir.” (Kısa Dalga)

Gündem