Gazeteciye kelepçe!

Gazeteciye kelepçe!
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de…

KISA DALGA BÜLTEN

26 Temmuz 2023

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz…

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Türkiye’de sansürün kaldırılışının yıldönümü olduğu için Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kutlanan 24 Temmuz’dan 1 gün sonra gazeteciler yine ev baskınlarıyla gözatına alındı.

Bianet editörü Evrim Kepenek, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Fırat Can Arslan, Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler ve gazeteci Evrim Deniz gözaltına alındı.

Gazeteci Evrim Kepenek’e kelepçe takıldı. Basın meslek örgütleri ve meslektaşları gazetecilerin gözaltına alınmasına ve ayrıca Evrim Kepenek’e kelepçe takılmasına tepki gösterdi. Gazetecilik suç değildir mesajı paylaştı.

Gazetecilerin, “Diyarbakır'daki gazeteciler davasında görevli hakim ve savcının yeni görev yerleriyle ilgili sosyal medya mesajını paylaştıkları" iddiasıyla gözaltına alındığı belirtildi. ,

Gazeteciler "kamu görevlisini hedef göstermek”le suçlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hakim ve savcıların kura töreninde konuştu. Yeni Anayasa çalışmalarından söz eden Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yılını sivil, kuşatıcı bir anayasayla taçlandırmak istediklerini vurguladı.

.

Erdoğan konuşmasında ayrıca hakim ve savcılara seslenirken adaletin ölçüsünün sosyal medyadaki tepkiler olmayacağını söyledi.Erdoğan şu ifadeleri kullandı: Kararınızı verirken hiçbir maddi gücün sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin. Parayı pulu her zaman bulursunuz ama unutmayın; Hak, hukuk bulunmaz. Sizlere güveniyorum.”

Terörle mücadele mesajları da veren Erdoğan “Su uyur, FETÖ uyumaz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, partisindeki değişim tartışmalarına hiç değinmediği konuşmasında hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Akaryakıt zamlarına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Biz yapılan uygulamayı ekonomik bir soykırım olarak tanımlıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Meclis kulisinde yumruklu saldırıya uğradı. 22. Dönem ANAP Milletvekili Turan Tüysüz, Sarıgül’e yumruk attı. Tüysüz daha sonra uzaklaştırıldı.

Muğla’da Akbelen Ormanı’nda kömür ocağına karşı İkizköylülerin doğa nöbeti tuttuğu alana önceki gün çok sayıda jandarma ve TOMA sevk edilmiş ve bölgedeki ağaçlar kesilmeye başlanmıştı.

Ağaçların kesilmesine tepki gösteren köylüler ve çevreciler gözaltına alınmıştı. Servet bırakılan köylüler hakkında "görevli memura mukavemet" ve "kasten yaralama" suçlarından işlem yapıldığı belirtildi. Gözaltına alınan köylüler de kendilerini gözaltına alanlar ile ormandaki ağaçların kesilmesi için emir veren ve ağaçları kesenlerden şikayetçi oldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde dün saat 08:44'de 5.5 büyüklüğünde deprem meydan ardından kısa aralıklarla en büyüklüğü 4.4’ü bulan artçı sarsıntılar oldu.

İzmir’de ise Kemalpaşa fayında 4,5 metre derinliğinde hendek açan bilim insanları ,bu fayın geçmişte 4 yıkıcı deprem ürettiğini tespit etti. Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in verdigi bilgilere göre bu fay 24 kilometre uzunluğunda. 6.7'ye varan deprem üretebilir. Uzmanlar “Bu fay kırıldığında can ve mal kaybı yaşanacaktır" diyerek önlem alınmasını istedi.

Aşırıcı sıcak havanın ise bugün pik yapması bekleniyor. Meteorolojiye göre sıcaklıklar Marmara, Ege ve Akdeniz’de 10 derece artarak 45 dereceyi bulacak. İç kesimlerde de sıcaklık perşembe günü artacak. Uzmanlar mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi. Prof. Dr. Orhan Şen ise yaşananları afet olarak nitelendirdi.

İzmir’de ise aşırı sıcak hava can aldı. PTT çalışanı Berran Kırmızıgül, dağıtım sırasında beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi. Haber Sen üyeleri, Kırmızıgül'ü sıcak havada çalıştıran PTT yönetimini suçladı. PTT yöneticilerini istifaya çağıran Haber Sen, suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Sıcaklıkların perşembeden sonra düşmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında içki satışı yasağına aykırı hareket edenlere ceza verilmesini düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

EKONOMİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) art arda gelen zamlar ve artan vergiler nedeniyle eylem kararı aldı. Perşembe günü Türkiye'nin dört bir yanındaki meydanlarda protesto eylemleri yapılacak.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni kararlara imza attı.

Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırının yüzde 2 oldu.

Kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı yüzde 2,89'a yükseltildi. Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2,13 oldu.

İstanbul Planlama Ajansı’nın raporuna göre, Haziran ayında İstanbulluların evdeki gündemi ekonomik sorunlar oldu.

Kredi kartı kullananların yüzde 45,6’sı borcunun tamamını, yüzde 33,9’u ise asgari tutarı ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 9,2’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Yüzde 32,2’si bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 41,9’u kıt kanaat geçinebildiğini söyledi.

İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,2 olarak ölçündü. Yaşam memnuniyeti 4,5 ve mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.

İşveren için 500 liraya çıkartılan asgari ücret desteğinin ayrıntıları netleşti. 6 ay süreyle uygulanacak asgari ücret desteğinden evde bakıcı ve gündelikçi çalıştıranlar da yararlanacak.

Sigortasız işçi çalıştıran, sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilenler, SGK'ya prim, idari para cezası, gecikme zammı borcu bulunan işverenler asgari ücret desteğinden yararlanamayacak.

Merkez Bankası verilerine göre, temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 104,9 seviyesinde gerçekleşti.Güven endeksi en çok hizmet, perakende ve inşaat sektöründe azaldığını açıkladı.

İngiltere, yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatı için, İngiltere ihracatçılarının projenin tedarikçisi olmaları şartıyla Türkiye'ye 680 milyon sterlin finansman sağlayacağını duyurdu.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Almanya'nın, Kahramanmaraş depremleri sonrasında depremzedeler için yürürlüğe soktuğu kolaylaştırılmış vize uygulaması 6 Ağustos'ta sona erecek. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uygulama çerçevesinde gelen başvuruların sayısında düşüş olduğu ve normal vize uygulamasının yeterli olacağı belirtildi.

Almanya'da birinci ve ikinci derecede akrabası bulunan depremzedelere ilk etapta 90 günle sınırlı olmak üzere Almanya'ya gelme imkanı tanınmış, uygulama Mayıs ayı başında üç aylığına uzatılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye için taahhüt edilen yardımların ödenmediğini açıkladı. BM’ye göre bu yıl için öngörülen insani yardımların sadece sekizde biri finanse edildi. Kaynak eksikliği nedeniyle 2,5 milyon kişiye gıda yardımı durduruldu.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı ülkede gıda yardımına muhtaç durumdaki kadın ve çocukların sayısının 6 milyona yaklaştığını duyurmuştu.

İsrail'de Yüksek Mahkeme'nin yasaların uygunluğunu denetleme yetkisini ortadan kaldıran tartışmalı kanun tasarısı mecliste kabul edildi. Muhalefet, yeni yasayla yürütmede keyfiyetin artacağı görüşünde.

Yasaya karşı haftalardır eylem yapan İsrailliler yine sokaktaydı. Kudüs ve Tel Aviv'de binlerce kişi sokaklara indi ve polis göstericilere sert müdahale etti.

Yüzlerce hava kuvvetleri pilotu dahil binlerce yedek asker, görevlerini boykot edeceklerini duyurdu. ülke genelinde doktorlar grev karar aldı.

ABD bir hafta içerisinde ikinci kez Güney Kore’ye nükleer denizaltı gönderdi. Kuzey Kore bu adıma iki balistik füze denemesiyle yanıt verdi. Bölgede gerilim yükseldi.

ABD, 42 yıl aradan sonra, 18 Temmuz'da USS Kentucky adlı denizaltıyı Güney Kore sularına göndererek bölgedeki gerilimi artırmıştı.

Bu gelişme üzerine Kuzey Kore geçen hafta bir kez daha balistik füze denemesinde bulunmuştu.

Rusya'da cinsiyet değiştirme ameliyatları ve hormon tedavilerini yasaklayan yasa, Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Aşırı sıcaklar dünyanın birçok yerinde orman yangınlarına neden oluyor.

Cezayir İçişleri Bakanlığı orman yangınlarında en az 34 kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de tahliye edildiğini açıkladı. Son günlerde ülkenin kuzeyinde sıcaklıklar 48 dereceye ulaşmıştı.

KISA DALGA’DAN

Yeşim Özdemir’in Prof. Dr. Naci Görür’de Türkiye’de deprem riski olan bölgeleri konuştuğu podcastini dinleyebilirsiniz

Gündem