Kısa Dalga Bülten: 4 Şubat 2021

Kısa Dalga Bülten: 4 Şubat 2021
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

Kısa Dalga Bülten
4 Şubat 2021 


GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısı tartışılırken, Anayasa Mahkemesi krizi başladı.

ANAYASA  Mahkemesi’nin CHP’li Enis Berberoğlu’yla ilgili “ikinci hak ihlali” kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, gerekçede “hukuk devleti ve anayasaya sadakat” vurgusu yaptı. Karar, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ve TBMM’ye gönderildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kararı eleştirerek “TBMM'ye bu şekilde bir tembihte bulunması, nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi'nin çok açık bir yetki aşımıdır. Bu kararı, bir siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır bu” dedi. Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısını ise “heyecan verici” buldu.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısına en net destek MHP’den gelirken, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, sivil ve demokratik anayasanın Türkiye’de yaşayan herkesin acil bir ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ama maalesef AKP’nin bu konudaki sicili bozuktur” dedi.

'YENİ anayasa': Erdoğan'ın çağrısının altında ne yatıyor, muhalefet gelişmeleri nasıl yorumluyor?

"Başkanlık sisteminden vazgeçilmesini" önkoşul olarak getiren muhalefet partilerinin desteği olmadan AKP ve MHP'nin ortak anayasa teklifini Meclis'ten geçirmesi matematiksel olarak mümkün değil.  AKP'nin bu konudaki umudu ise anayasa değişikliği için yapılacak "gizli oylama"da partilerinin kararına uymayacağı hesaplanan milletvekillerinde. 

ANAYASA hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, yeni anayasa konusunda Erdoğan’a ‘samimiyet’ çağrısında bulundu. Kaboğlu, “Devlet ve hükümet yetkilerini elde toplayan kişinin; kural koyma yetkisiyle de donatılması, anayasa ve hukuk devleti ile bağdaşmıyor” dedi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Güney Kampusu'nda gözaltına alınan ve tutuklama talep edilen 30 öğrenci serbest kaldı. Aynı dakikalarda polisin gösterilere katıldığı iddiasıyla diğer öğrencilerin evlerini bastığı ve yeni gözaltılar yaptığı bilgisi paylaşıldı
8 öğrencinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı. Üç öğrencinin Clubhouse’da rektör Melih Bulu’ya yönelik protestolarla ilgili gelişmeleri anlatan kişiler olduğu belirtildi.

REKTÖR Melih Bulu ise istifayı düşünmediğini açıkladı. Bulu, "Sayın Kılıçdaroğlu da (bürokrat olarak) atandı, ona da itiraz edenler vardı o neden istifa etmedi?" dedi.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’dan Boğaziçililerin eylemleriyle ilgili “Siz öğrenci misiniz? Siz talebe misiniz? Siz rektörün odasını basmaya kalkışan terörist misiniz? Artık bu ülke, Taksim'deki gibi bir Gezi olayını yaşamayacak ve yaşatmayacaktır. LGBT, yok böyle bir şey. Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle yürüyecek” dedi

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nde görevli akademisyenler ise rektörlüğe sırt dönme eylemine devam etti.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’ndeki protestoda gözaltına alınıp serbest bırakılan öğrenciler yaşadıklarını anlattı: “Polisin cinsiyetçi küfürlerine ve tacizine maruz kaldık. Her yerimiz morardı. Gece ağrıdan uyuyamadık.” 

BOĞAZİÇİ Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü, düzenlemediği etkinlikten sorumlu tutularak hakkında soruşturma açıldı. Kulüp odasında arama yapan polisler, gökkuşağı bayrağını suç unsuru saydı.

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu’yu istifaya davet etti

bianet’in ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ocak 2021'de en az 22 kadını ve yanlarındaki iki erkeği öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 21’idi. 

EKONOMİ

TÜİK verilerine göre yılın ilk enflasyon (TÜFE) rakamı ocak ayında beklentiyi aşarak yüzde 1,68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 14,97'ye yükseldi

HAZİNE ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ocak ayı enflasyon rakamlarını “Enflasyon hedefinin uzağındayız. Önlemlerimizden asla taviz vermeyeceğiz” şeklinde değerlendirdi.  

RESMİ Gazete'de yayımlanan kararla ürünlerde yanıltıcı ambalaj uygulamaları "aldatıcı ticari uygulama" kapsamına alındı. Bu doğrultuda gramaj hilesi yapan kuruluşlara 114 bin TL'ye varan para cezası uygulanabilecek

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2020 yılında icradaki dosya sayısının 23 milyona ulaştığını belirterek,  “Muhtarlıkların icra tebligatlarıyla dolup taştığını, yurttaşların elektrik ve telefon faturalarını dahi ödeyemediğini” söyledi

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi. Buna göre, 2021 yılında tüketici fiyat endeksi listesine turşu ve kadın sweatshirt’ü girerken, tere, erik, normal buzdolabı (derin donduruculu), karışım kumaşlar, şofben çıkarıldı

COVID-19 

OXFORD /AstraZeneca aşısının, korona virüsünün bulaştırılmasını da büyük ölçüde engellediği saptandı. Buna göre, bu aşının tek bir dozunu yaptıranların hem kendileri yüzde 76 oranında korunuyor, hem de virüsü başkalarına bulaştırma riski yüzde 67 oranında azalıyor. Uzmanlar, bu durumun pandeminin seyrini değiştirebileceğini düşünüyor.

TÜRKİYE genelinde korona virüsü vakalarının günlük 30 binlerden 7 binlere gerilemesi, Anadolu şehirlerindeki hastaneleri de rahatlattı. Uzmanlar, vaka sayılarındaki bu düşüşün rehavete yol açmaması konusunda uyarılarda bulunurken aşı olmaktan da korkulmaması gerektiğini söyledi. 

CORONAVAC aşısı uygulanan MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan koronavirüse yakalandığını duyurdu.

DÜNYA

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile yaptığı görüşmede, "Biden hükûmetinin demokratik kurumlar ve hukukun üstünlüğüne bağlılığını vurguladığı" belirtildi

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, önümüzdeki günlerde Almanya ile savunma ve güvenlik konularında bazı somut adımlar atılacağını açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partili üyeler, eski Başkan Donald Trump'ın Kongre Binası'nda çıkan olaylardan "şahsen sorumlu" olduğu için mahkum edilmesi gerektiğini söyledi

RUS Aleksey Navalni 3,5 yıl hapis cezasına mahkum edildi

İTALYA'da Başbakan Giuseppe Conte'nin geçen haftaki istifasının ardından yürütülen yeni koalisyon görüşmeleri başarısız oldu. Cumhurbaşkanı, bir teknokrat hükümeti kurmak amacıyla eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile görüştü. Draghi hükümeti kurmakla görevlendirildi.

ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu ve şirketin üst yöneticisi (CEO) Jeff Bezos, 26 yıl önce garajında kurduğu şirketin CEO'luk görevini bırakacağını açıkladı.

TEYİT KÖŞESİ 

1 Şubat Boğaziçi Üniversitesi protestolarının sebebinin kapatılan bir LGBTİ kulübü olduğu iddiası yanlış

* Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, 1 Şubat’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen protesto gösterilerinin sebebinin, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması olduğunu iddia etti.
E-devlet üzerinden yapılan sorgulamada belgenin 1 Şubat 2021 tarihinde 18:15’te imzalandığı görülüyor.

Olaya ilişkin sosyal medya paylaşımlarından öğrencilerin saat 16.46’da okul kapısında oldukları, rektörlüğe 16.52’de vardıkları görülüyor


KISA DALGA’dan

İktidarın var olma stratejisi: Herkes terörist

İktidar, kendisi dışındaki herkesi terörist ilan ediyor. Son olarak Boğaziçi öğrencileri "Cudi'dekilerle, Gabar'dakilerle" kıyaslandı, başlarının ezileceği söylendi. Bu söylemin amacı ne? Mehveş Evin'in podcasti.

Gündem