Bunun adı 'karbon kapitalizmi': İsviçre parasını ödeyip sera gazı salmayı sürdürecek

Bunun adı 'karbon kapitalizmi': İsviçre parasını ödeyip sera gazı salmayı sürdürecek
Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için sıcaklık artışına sebep olan sera gazı salımını 2030'a kadar yarıya indirmeyi taahhüt eden İsviçre, bunu kendi topraklarında hayata geçirmeyi düşünmüyor. Bunun yerine Peru, Gana, Senegal, Gürcistan, Vanuatu, Dominika, Tayland ve Ukrayna gibi ülkelerde karbon salımını azaltacak projeleri finanse edecek.

Mısır'da devam eden 27. BM İklim Zirvesi'nin (COP27) gündeminde, zengin ülkelerin küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen yoksul ülkelere tazminat ödemesi önerisi de bulunuyor. Independent Türkçe'deki habere göre Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için sıcaklık artışına sebep olan sera gazı salımını 2030'a kadar yarıya indirmeyi taahhüt eden İsviçre, bunu kendi topraklarında hayata geçirmeyi düşünmüyor. Bunun yerine Peru, Gana, Senegal, Gürcistan, Vanuatu, Dominika, Tayland ve Ukrayna gibi ülkelerde karbon salımını azaltacak projeleri finanse edecek.

Örneğin, Gürcistan'daki evlerin enerji verimliliğinin artırılmasına destek verecek İsviçre hükümeti, bu ülkedeki karbon emisyonu azalışını kendi hanesine yazacak.

İsviçre Federal Çevre Bürosu'nun uluslararası iklim politikaları yetkilisi Veronika Elgart, New York Times'a demecinde uygulamayı savunarak, yürütülecek çevre projelerine işbirliği yapılan ülkelerin karar verdiğini söyledi.

Aslında karbon piyasası, yani ülke veya şirketlerin sera gazı kotasını genişletmek için daha az salım yapanlara para ödemesi fikri yeni değil. İskoçya'nın Glasgow kentinde geçen yıl yapılan iklim zirvesinde Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce uygulamayı "karbon kapitalizmi" diye tanımlamıştı.

Sadece 72 bin nüfuslu Karayipler ülkesi Dominika'nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Crispin Gregoire, New York Times'a şöyle konuştu:

"Aslında gaz salımını azaltma sorumluluğunu başkasına atmak bu. İsviçre, kendisi gaz salımını azaltmak yerine, bu yükümlülüğü üzerinden atmak için çok daha az salım yapan diğer ülkelerin kapısını çalıyor."

Dünya