Burhanettin Bulut, Bakan Göktaş'a sordu: 'Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK istatistikleri neden 7 yıldır yayınlanmıyor'

Burhanettin Bulut, Bakan Göktaş'a sordu: 'Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK istatistikleri neden 7 yıldır yayınlanmıyor'
CHP Milletvekili Bulut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Özdemir Göktaş’a “Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK Adli İstatistik neden 7 yıldır yayınlanmamaktadır?" sorusunu yöneltti ve "Adeta, ‘kayıp çocuklar ülkesi’ne dönen Türkiye’de, aynı acıyı yaşayan binlerce aile vardır" dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin kayıp çocuklarını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

'Kaç çocuk için kayıp başvurusunda bulunuldu?'

Bulut, Özdemir Göktaş’a “Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK Adli İstatistik neden 7 yıldır yayınlanmamaktadır? Son 7 yılda kaç çocuk kaybolmuş, bu çocukların kaçı bulunarak ailesine teslim edilmiştir? Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremi yaşayan illerimizde kaç çocuk için kayıp başvurusunda bulunulmuştur? Bu çocuklardan kaçı ailesine teslim edilmiştir” diye sordu.

'Herhangi bir istatistik bulunmuyor'

CHP’li Bulut, önergenin gerekçesinde şunları ifade etti:

“Türkiye’de son yıllarda büyük artış gösteren kayıp çocukların sayısı toplumsal bir yara olarak karşımızda durmaktadır. Kaybolan ya da kaçırılan çocukların büyük bir bölümü bulunamamaktadır. En son 2016 yılında açıklanan TÜİK Adli İstatistik verilerine göre, Türkiye'de kaybolan veya kaçırılan çocuk sayısı 104 bin 531’dir. 2016-2023 yılları arasında kaç çocuğun kaybolduğu, bu çocukların kaçının bulunabildiğine dair herhangi bir istatistik bulunmuyor."

'Kayıp çocuklar ülkesi’ne dönen Türkiye'

"Adeta, ‘kayıp çocuklar ülkesi’ne dönen Türkiye’de, aynı acıyı yaşayan binlerce aile vardır. Yaşanan çocuk kayıplarının temelinde aile içi şiddet, kaçırılma cinsel istismar gelmektedir. Bunların yanında çocuklar, evlat edinmek, cinayet veya organ ticareti, dilendirmek veya uyuşturucu kuryeliği için kaçırılmaktadır. Çocukların kaybolmasını önlemede ve kaybolduklarında onları hızlı bir şekilde bulmada yetersiz kalınması toplumun tüm kesimini tedirgin etmektedir.”

'Alınan tedbirler neler?'

Bulut’un Bakan Göktaş’a yönelttiği sorular ise şöyle:

“Çocukların kaybolmasına yönelik TÜİK Adli İstatistik neden 7 yıldır yayınlanmamaktadır? Son 7 yılda kaç çocuk kaybolmuş, bu çocukların kaçı bulunarak ailesine teslim edilmiştir? Bu dönem içinde kaybolan çocukların yaş dağılımı nedir? Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depremi yaşayan illerimizde kaç çocuk için kayıp başvurusunda bulunulmuştur? Bu çocuklardan kaçı ailesine teslim edilmiştir? Depremler sonrası devletin himayesi altına alınan çocuk sayısı kaçtır? Çocukların güvenliğinin sağlanması, olası kaybolmaların önlenmesi, kayıp çocukların daha hızlı bir şekilde bulunmasını sağlamak için alınan tedbirler nelerdir?” (ANKA)

Gündem